× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte; cep telefonları da hayatımızda önemli bir yere sahip duruma geldi. Çünkü artık akıllı telefon kullanmayan insan sayısı, yok denecek kadar az. Cep telefonu en önemli iletişim aracı olmakla birlikte, günümüzde birçok farklı işlem için de kullanılabiliyor. Bunun nedeni kullandığımız telefonların “ akıllı telefon “  olarak adlandırılması ve bu özellikleri taşıması. Fotoğraf çekmek, internete bağlanmak, video çekmek, mesaj atmak yada isteğe bağlı olarak oyun oynamak cep telefonları ile yapılan diğer işlemler. Telefonların bu kadar aktif bir şekilde ve yoğun olarak kullanılması, doğal olarak hafızasının da bir süre sonra dolmasına neden oluyor. Peki bu problemin çözümü nedir? Telefon hafızası nasıl temizlenir? Hafızayı temizlemek için ne yapmak gerekir?    Telefon hafızasını temizleme yöntemleri nelerdir?

Önbelleğe alınmış olan haritaları silin

Eğer seyahat etmeyi çok seviyorsanız, büyük ihtimalle telefonunuzun haritalar uygulmasını yoğun bir biçimde kullanıyorsunuz. Bu uygulamayı her kullandığınızda, telefon hafızasına da bir şeyler eklenmiş oluyor. Bu da bir süre sonra hafızanın dolmasına neden olabiliyor. Bunun için;ilk önce, Google Maps’te Ana Menü’ye giderek çevrimdışı bölgeleri seçin. Daha sonra istediğiniz bölgeyi seçerek silme işlemin gerçekleştirin. Eğer bu işlemi sürekli olarak yapmak istemiyorsanız uygulamayı çevrimdışı olan bölgelerin 30 gün sonra silineceği şekilde ayarlayabilirsiniz. Haritaların boyutları bazen farklılık gösterebiliyor. Yani bazen küçük, bazen de biraz daha büyük boyutta olabiliyor. Bu nedenle bu işlemi ne kadar sık ve düzenli yaparsanız, telefonunuzun hafızasında da o ölçüde yer açmış olursunuz. Yani en kötü ihtimalle haftada 1 kez yada 10-15 günde 1 kez işlemi tekrarlamanızda fayda var.

Senkronize oynatma listelerini silin

Müzik dinlemeyi sevenler; çoğu zaman bu müzikleri telefonlarına yüklerler. Böylece yolculuklarda yada ev dışında da dinleme şansları olur. Siz de bu kişilerden birisiyseniz telefonunuzda birçok şarkı mevcut demektir. Telefonda ki müzikleri; her an her yerde dinlemesi zevkli olabilir. Fakat hafızayı doldurduğunu da göz önünde bulundurmak gerekir. Müziklerin telefon hafızasında problem yaratmaması için senkronize oynatma listelerini silebilirsiniz. Şöyle ki; eğer müziklerinizi Spotify uygulaması üzerinden yüklüyorsanız yada dinliyorsanız ana menüden kendi kütüphanenize gidip yeşil renkle senkronize edilmiş olan oynatma listelerini silebilirsiniz. Aynı işlemi Google Play Music uygulamasında da yapabilirsiniz. Bunun için ilk önce Google Play Music uygulamasını açın ve Ayarlar bölümüne gidin. Daha sonra “ indirmeleri yönet “ seçeneğini seçin. Açılan pencerede karşınıza çıkan oynatma listelerinde bulunan turuncu renkli tik işaretine tıklarsanız istediğiniz müzikleri, şarkıları silebilirsiniz.

Fotoğraf ve videoları silin

Günümüzde kullanılan akıllı telefonlarla en sık yapılan işlemlerden birisi de fotoğraf ve video çekmektir. Bununla birlikte cep telefonlarının hafızasını en çok dolduranlar da müziklerden sonra, fotoğraf ve videolar. Özellikle 4k video çekimi yapıyorsanız, telefonunuzun hafızası kısa sürede dolacaktır. Bu nedenle telefonda çok fazla fotoğraf veya video biriktirmek yerine, belirli aralıklarla bunları silerek telefonunuzda yer açabilir, hafızasını boşaltabilirsiniz. Eğer fotoğrafları tamamen silmek istemiyorsanız, Google Photos gibi bulut uygulamalardan faydalanabilirsiniz. Telefonunuz iPhone marka bir telefonsa aynı işlemi iCloud üzerinden Apple Fotoğraflar uygulaması ile de yapailirsiniz.

Tarayıcı geçmişini silin

Akıllı telefon kullanıp da internete girmeyen insan yoktur. Çünkü bu telefonların en büyük ve en önemli özelliklerinden birisi de internete bağlanabiliyor olması. Ayrıca çekilen fotoğraf ve videoları da internet üzerinden, kendi sosyal medya hesaplarından paylaşmak isteyenlerin de fazla olduğunu düşünürsek, akıllı telefon olup da internet bağlantısı olmadan olmaz. İnternette sıkça vakit geçiriyorsanız ve bazen dosya indirme işlemleri yapıyorsanız telefonunuzun hafızasının dolması da kaçınılmaz bir durum. Telefon hafızasını temizlemenin etkili bir yolu da tarayıcı geçmişini silmek. Bunun için; “ indirmeler “ uygulamasına giderek, indirmiş olduğunuz dosyaları, fotoğrafları, müzikleri, videoları görebilirsiniz. Bunlar çok fazla birikmişse bir kısmını silerek telefonunuzun hafızasında yer açabilirsiniz.

Oynamadığınız oyunları silin

Akıllı telefon, daha doğrusu cep telefonu kullanan kişilerin birçoğu telefonda oyun oynamayı da sever. Çünkü oyun oynamanın yaşı yoktur. İster çok basit bir oyun olsun, ister son moda ve popüler oyunlardan birisi olsun. İnsan oyun oynamaktan kendini alamıyor maalesef. Bazen telefonlara indirilen oyunlar kalıcı olabiliyor ve uzun süre kalabiliyor. Bazıları da bir anlık hevesle indirilip, kısa süre oynandıktan sonra unutluyor ama telefonda duruyor. Bu da telefon hafızasının ciddi şekilde dolmasına ve telefonun performansının yavaşlamasına neden oluyor. Bu nedenle menü üzerinden oynamadığınız oyunları silerek, telefonunuzun hafızasını iyileştirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir