× Daha Fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler






Yıllık İzinde Hafta Sonları Sayılır mı? Yasal Durum ve Uygulamalar



Yıllık İzinde Hafta Sonları Sayılır mı? İş Kanunu Ne Diyor?

Çalışanlar için yıllık izin, yılın yorgunluğunu atmak, sevdikleriyle vakit geçirmek veya yeni yerler keşfetmek için beklenen en özel zamanlardan biridir. Ancak, bu izinlerin hesaplanması ve kullanılmasıyla ilgili birçok soru işareti bulunabilir. En sık karşılaşılan ve kafa karışıklığına neden olan konulardan biri de, yıllık izin süresine hafta sonu tatillerinin dahil edilip edilmediğidir. “Yıllık izinde hafta sonları sayılır mı?” sorusu, çalışanların izin planlarını yaparken en çok merak ettiği sorulardan biridir. Bu sorunun cevabı, İş Kanunu’nun ilgili maddelerinde açıkça belirtilmiştir, ancak çoğu zaman bu yasal düzenlemeler yeterince bilinmediğinden yanlış uygulamalar ortaya çıkabilir. Çalışan, izne çıkarken hafta sonlarının izinden düşüldüğünü düşünebilirken, işveren tarafı farklı bir hesaplama yapabilir. Bu durum, hem çalışanın izin planlarını hem de işyeri içindeki genel düzeni etkileyebilir. Bu makalede, “yıllık izinde hafta sonları sayılır mı?” sorusuna net ve yasalara uygun bir yanıt sunacağız. 4857 sayılı İş Kanunu’nun ilgili maddelerini inceleyecek, hafta tatili ve resmi tatil günlerinin yıllık izin hesabına nasıl dahil edildiğini veya edilmediğini açıklayacağız. Ayrıca, bu konudaki doğru hesaplama yöntemlerini örneklerle gösterecek ve hem çalışanlar hem de işverenler için faydalı olabilecek pratik bilgilere yer vereceğiz. Amacımız, yıllık izinle ilgili kafa karışıklıklarını gidermek ve çalışanların haklarını doğru bir şekilde bilmelerini sağlamaktır. Unutulmamalıdır ki, yasal haklarımızı bilmek, iş hayatında güvenli ve adil bir ortamın korunması için esastır.

Yıllık İzin ve Hafta Tatili: Yasal Çerçeve

Yıllık ücretli izin, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 53. maddesi ve devamında düzenlenmiştir. Bu maddeler, yıllık iznin nasıl hesaplanacağını, ne kadar süreyle verileceğini ve hangi günlerin izne dahil edileceğini netleştirir.

1. İş Kanunu’na Göre Durum

İş Kanunu’nun 56. maddesinin beşinci fıkrası, yıllık izin hesaplamasında hafta tatillerinin durumu hakkında açık bir hüküm içerir. Bu maddeye göre: “Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında, izne rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.” Bu hüküm, “yıllık izinde hafta sonları sayılır mı?” sorusunun en net yanıtıdır. Yani, bir çalışan izin kullanırken, izin süresi içine denk gelen cumartesi ve pazar günleri (standart hafta tatili uygulamasına göre) yıllık izinden düşülmez. Bu günler, izin süresine eklenir.

2. Hesaplama Örneği

Bir örnekle konuyu daha anlaşılır hale getirelim: Bir çalışan, pazartesiden başlayarak 10 günlük yıllık izin kullanmak istediğinde, izin süresi nasıl hesaplanır? Çalışanın 10 günlük izni, pazartesi, salı, çarşamba, perşembe, cuma günleri kullanıldığında, cumartesi ve pazar günleri (hafta tatili) izne dahil edilmez. Dolayısıyla, çalışan sonraki pazartesi işe başlar. Yani, 10 günlük izin için 14 gün işten ayrı kalmış olur. Çalışanın izni, cuma günü sona ererse, hafta sonu tatili (cumartesi-pazar) izne eklenir ve çalışan bir sonraki pazartesi işe başlar. Bu, çalışan lehine bir uygulamadır.

Resmi Tatiller ve Yıllık İzin

Hafta sonlarının yanı sıra, yıllık izne denk gelen resmi tatiller de (Ulusal Bayram ve Genel Tatiller) izin süresine dahil edilmez. Bu tatil günleri, yıllık izin süresinin dışında değerlendirilir ve çalışan, bu günleri de dinlenerek geçirir.

  • Örnek: Bir çalışan, izin süresi içine denk gelen Ramazan Bayramı gibi bir resmi tatil gününü kapsayan bir hafta izin aldığında, o resmi tatil günü yıllık izin günlerinden düşülmez. Çalışan, o günü de izinli sayılır ve izni bir gün uzatılır.
  • Mavi Yakalı ve Beyaz Yakalı Ayrımı: Bu kanun, tüm çalışanlar için geçerlidir. Çalışanın unvanı veya pozisyonu ne olursa olsun, İş Kanunu’nun ilgili maddeleri herkes için aynıdır.


Sonuç

Yıllık ücretli izinde hafta sonu ve resmi tatiller, İş Kanunu’na göre izin süresinden sayılmaz. Bu durum, “yıllık izinde hafta sonları sayılır mı?” sorusunun en net ve yasal cevabıdır. Önerimiz, çalışanların izin taleplerini yaparken bu yasal düzenlemeyi göz önünde bulundurarak plan yapmaları ve olası yanlış anlaşılmaları engellemeleridir. Unutmayın, doğru bilgi ve yasalara uygun bir uygulama, hem çalışanların haklarını korur hem de işyeri içindeki ilişkileri daha sağlıklı hale getirir. Bu konuda tereddüt yaşadığınızda, insan kaynakları departmanınızdan veya bir hukuk uzmanından destek almanız faydalı olacaktır.