× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

Türk ticaret kanununun 626 ve 642/2 maddelerine göre, eğer borçlu protesto edilmezse, borçlu (hisse senedini elinde tutan alacaklı), keşideci ve avalist(imzayla borcu kabul eden kişi) Çekin ön tarafında, faturanın arkasına girilen cirantalara karşı rücu hakkını kaybeder. Anlamı şu şekildedir; TTK 626’ya göre, sözleşmenin bitiminden itibaren 2 iş günü içinde bir noter aracılığıyla keşideciye bir protesto göndermezseniz, cirantalara ciro ile başvurma hakkınızı kaybedersiniz. Usulüne uygun olarak protesto yaptıysanız, keşfin tüm avalalistlerine ve cirantalara karşı bir icra takibi prosedürü açabilirsiniz.İcra Mahkemesi alacaklının kambiyo takibi yapma hakkının var olup olmadığını re sen araştırmak zorundadır.

Faturalarla yapılan işlemlerin olumsuz seyri sırasında karşılaşacağınız banka protestosu, faturaların son teslim tarihinden en az bir hafta önce borçlulara gönderilir. Banka tarafından yapılan bu bildirim, kullanıcıya ödeme süresi yaklaşmakta olan veya geçen bir borç olduğunu hatırlatmaktan ibarettir. Borçlar banka tarafından yapılan bu bildirgeye uygun olarak ödenirse, herhangi bir olumsuz durum ortaya çıkmaz. Ancak protesto süresine rağmen herhangi bir ödeme yapılmamışsa, borçluları çok kötü bir durum beklediği söylenebilir. Çünkü bankadan bir krediniz olmasa bile, alacaklı faturayı bankaya getirdiğinden bu ödeme sizi kara listeye alacaktır.

Kara liste bildiğimiz gibi bankacılık sektöründeki en ağır yaptırımlardan biridir. Bu cezayı alan kişilerin dosyaları uzun yıllar boyunca bankalar tarafından olumsuz olarak değerlendirildiğinden ve bankalara borçları olmasa bile, ne yazık ki iyi bir müşteri perspektifi ile listelenmektedir. Bu nedenle, bir banka protestosu aldıktan sonra hangi sonuçların beklediğini merak eden insanlar çok dikkatli olmalıdır. Şikayet süresi, size yapılan bildirimden bir hafta sonra geçerli olacaktır. Bu nedenle, ödeme mümkün olan en kısa sürede yapılmalıdır. Ancak ödeme yapılmazsa, bankadaki bu protesto uyarıyla değiştirilecektir. Bu, kredi kayıt sicil defteriniz için de geçerli olacaktır.

Protesto ve uyarıya rağmen ödenmemiş senet varsa, bu durumda alacaklının bunu yapmasının en etkili yolu icra daireleri ile temasa geçmektir. Burada uygulanabilir ve bu alanda uzmanlaşmış bir avukatla görüşme yapılabilir, vekalet verilebilir ve süreç hızlandırılabilir. Banka protestosunda olduğu gibi, bu aşamada olasılıklardan söz edemeyiz. Senet zamanında ödenmezse, davalar icra mahkemeleri tarafından işletilmeye devam eder ve borçlular borcun tahsil edilmesi için üç aya kadar hapis cezasına çarptırılabilir. Ayrıca, borçlulara kayıtlı gayrimenkul veya mülklere el konabilir ve borç ödenebilir. Çok sıkıntılı bir şekilde sona erecek olan bu senetlerin göz ardı edilmemesi gerekir.

Ödeme gününün aslında kendiniz ve iş yaptığınız kişi / kuruluş arasında karar verdiğiniz ve senedi işleme koyduğunuz tarih olduğunu unutmayın. Normalde, bu sürenin sona ermesinden sonra 2 iş günü içinde ödeme yapılması gerekir. Ancak, aranızda bir bağ ve güven varsa, sorun ortaya çıkmadan işinizi görebilirsiniz. Başka bir deyişle, konuşarak ve kabul ederek, sürecin ötesine geçerek yasal sürecin başlamasını önleyebilirsiniz. Buna ek olarak, senet ödemeleri hafta içi günleri ile sınırlı değildir, hafta sonları da yapılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir