× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

Prozac; yeşil ve sarı renkte kapsül şeklinde iki değişik ambalaj formundadır. Seçici Seratonin  gerim alım inhibitörü  (SSRI) grubuna dahil bir ilaçtır. Halk arasında duyulmuş bir ilaç olmakla beraber; yetişkinlerde obsesif kompulsif bozukluk  (OKB), majör depresyon, bulmia nerzova (aşırı yeme ve ardından kusarak çıkartma) ve adet öncesi huzursuzluk gibi problemleri azaltmak amacıyla kullanılmaktadır. Doktor kontrolünde reçete ile satılan bir ilaçtır.

a)Seyrek Görülen Yan Etkiler

Tüm ilaçlarda olduğu gibi Prozac da; inde bulunduğu maddelere duyarlılığı bulunan kişilere yan etki yapmaktadır. Herhangi bir zamanda kişinin kendine zarar verme ya da intihara eğilimi; kişinin kendisini rahatsız hissetmesi, sürekli hareket halinde olması, yerinde oturamaması; döküntü, kaşıntı, dudaklarda veya dilde şişme,hırıltı,nefes darlığı gibi şikayetleri varsa ve cilt rengi kırmızıya dönüyorsa Prozac’a karşı ciddi bir alerjik reaksiyon var demektir ve vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

b) Hafif Yan Etkileri

Aşırı terleme, üşüme, titreme, ağız kuruluğu, güneşe karşı hassasiyet, bulantı, ishal, mide bozukluğu, kusma, hazımsızlık, karaciğer fonksiyonlarında anormallik, sarılık, damar iltihabı, damar genişlemesi, baş ağrısı, çarpıntı, uyku sorunları, sersemlik, tansiyon düşüklüğü, vücutta denge kaybı, havale, huzursuzluk, halüsilasyonlar, endişe, sinir bozuklukları, intihar girişimi, idrar yapmada zorluk, göğüslerden süt gelmesi, boğaz ağrısı, nefes darlığı, çocuklarda burun kanaması gibi çok sayıda yan etkisi bulunmaktadır. Bu yan etkilerin çoğu tedavi edildiğinde giderilmektedir, mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.

İlacın yan etkisi kadar tabi ki faydaları da mevcuttur. Ancak faydaları kişi ve durumuna göre değişiklik göstermektedir. Daha önce de belirtildiği gibi depresyon, panik atak, yeme bozukluğu, adet öncesi gerginlik, obsesif kompulsif bozukluk gibi rahatsızlıkları tedavi etmek amacı ile kullanılmaktadır.

İlacın tedavide başarı oranı hastaya göre değişmektedir.  Bazı kişilerde başarılı sonuç vermişken, bazılarında maalesef etki göstermediği tespit edilmiştir. Kişiler doktoruna anksiyete bozukluğu (sürekli endişe ve korku hali)şikâyeti ile başvurmaktadır.  Fobiler de bu duruma dâhildir. İlacı kullananların bir kısmı ilk iki gün etki görmediğini, üçüncü gün tekrar korku yaşadıklarını, dördüncü gün ise anlamsız mutluluk oluştuğunu ifade etmişlerdir. Kişiyi korkuya sürükleyen de bu değişik anlamsız mutluluk durumudur. Hastalar, kullanım süresi boyunca kendilerine iyi geldiğini ancak bırakmaya çalıştıklarında intihara sürüklendiklerini belirtmişlerdir. Bunun haricinde, hastada unutkanlık ve kilo kaybı da tedavi süresince ortaya çıkan diğer değişikliklerdir.

Prozac diğer ilaçlarda olduğu gibi doktora başvurulmadan asla bırakılmamalıdır. Özellikle anti-depresan özelliği taşıyan ilaçların birden kesilmesi doğru değildir. Doktora başvurulduğunda muhtemelen yavaş yavaş bırakılmasını ve doz azaltmayı tavsiye edecektir. Anksiyete ve ruh sağlığı için bu ilacı kullananlar için irade çok önemlidir. Kişi sürekli kendi içinde kendini telkin etmelidir. Bu süreçte dikkatini başka şeylere yöneltecek uğraşlar edinmelidir. Bunun en başarılı ve sağlıklı olanı ise spordur. İlacı aniden bırakmak kişide yoksunluk hissi oluşturacağından, doktor ile devamlı surette irtibat halinde olmalılardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir