× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

Ram: Random Access Memory Türkçe olarak Rastgele Erişilebilir Bellek. Cep telefonlarından ve bilgisayarlardan oldukça hakim olduğumuz bu donanım birimleri bu cihazların çalışabilmesi için olmazsa olmaz parçalardan. Esasında bir depolama birimi olarak karşımıza çıkar ancak Eraseable Store olduklarından yani silinebilir depolama birimleri oldukların çalışma sinyali bittiği anda hafızasındaki bütün bilgiyi boşaltır. Bazı zamanlarda performans yetersizliklerinden dolayı ram yükseltmeye gidilir. Performans artırma işlemleri gerçekleştirirken ram artırmak önemli bir işlem olmasına rağmen bütün donanım birimlerine uyum sağlayabilecek bir ram seçimi yapabilmek önem taşımaktadır.

Öncelikli olarak performans yetersizliğine ram kapasitesinin az olmasının sebep olduğunu düşünüyorsanız kullanım amacınızı belirlemelisiniz. Bu sayede ne kadar kapasite ram ihtiyacınız olduğunu saptar ve gereksiz masraftan kaçınmış olursunuz. Günümüzdeki şartlar gereğinde birçok işleminizi halledebilmek için minimum 16 Gb ram ihtiyacı olduğu söylenebilir ancak bu donanım birimlerinin bir çalışma saat frekansı da mevcuttur. Cihazların işlemcileri ile de haberleştiği için maksimum ram performansı alabilmek işlemci saat frekansına da bağlı bir olgu olmaktadır.

Ram Neye Göre Alınır

Ram tanımıyla birlikte DDR tanımı da önem arz etmektedir. Zira DDR ram üretilmemişken ramler SDR modeline göre çalışmaktaydı. Bu ne Demek ? SDR tanımlı ramler her yükselen saat sinyalinde (buna frekans olarak cevap veriyoruz) tek bir işlem görür. DDR ramler ise her frekans sinyalinde iki birim iş görür. Yani DDR ram modelleri SDR ram modellerine göre daha hızlıdır. DDR ramlerin ilk versiyonları 200 MHZ ile 400 MHZ frekans aralığında çalışabilmekteydi. Teknoloji ilerledikçe DDR seviyeleri de artmış bulunmakta. Günümüzde DDR versiyonu ise DDR4 olarak adlandırılır. Bu versiyon ile 3000 MHZ kadar işlem frekansına çıkabilmek mümkün olmaktadır. Dolayısıyla ram seçimi yaparken DDR versiyonuna dikkat etmek en önemli kriterimiz olacaktır.

Ram Alırken Nelere Dikkat Edilir

Ram alırken bilgisayarın işlemci mimarisi en önemli etken olmaktadır. Bilindiği gibi bazı bilgisayarlar 32 bit mimaride bazıları ise 64 bit mimaride çalışabilmektedir. 32 bit mimarisiyle üretilmiş işlemciler maksimum 4Gb kadar kapasiteli ramler ile uyumlu çalışabilmektedir. Eğer 64 bitlik bir bilgisayara sahip iseniz daha yüksek kapasiteli ramler kullanılabilmektedir. Bunun yansıraana kartınızda ne kadar ram slotu olduğunu bilmeniz gerekebilir. Çünkü ramlerin 4 Gb, 8 Gb, 16 Gb kapasiteli versiyonları mevcuttur.  Ne kadar kapasiteye ihtiyacınız olduğunu belirledikten sonra slotlarınız müsaitse ram artırma işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer 16 Gb bir artırmaya ihtiyacınız var ise tek 16 Gb kapasiteli ram almanız gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir