× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

Küresel piyasalarda, merkez bankalarının para politikalarını beklenenden daha hızlı sıkılaştıracağına ilişkin endişeler ve Çin ile Avrupa’da büyümeye dair artan kaygılarla risk iştahı düşük seyretmeye devam ederken, hisse bazlı hareketlerin tetiklediği düşüşlerin genele yayılması dikkati çekiyor.

Rusya-Ukrayna savaşı, Çin’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ve ABD Merkez Bankası (Fed) öncülüğünde hazırlanılan yüksek faiz ortamı başta olmak üzere, küresel enflasyon ve gelişme üzerinde riskleri artıran son dehemmiyet gelişmeleri yatırımcıları fiyatlamalar mevzusunda zorluyor.

Bu konum özellikle salgın döneminde değerlenen şirket hisselerinde satış baskılarının artmasına niçin olurken, açıklanan bilançolar ve şirket haberleri ile hisse bazlı hareketlerin tetiklediği düşüşlerin de genele yayıldığı görülüyor.

EURO/TL KURU
ABD’nin 10 senelik tahvil faizi ise dün yüzde 2,73’ün altını görmesinin peşinden bugün tekrar yüzde 2,77’nin üzerine çıktı. Euro /dolar paritesi, dolardaki güçlenmenin etkisiyle düşüşünü sürdürdü ve 1,0634 ile 5 senenin en düşük seviyesini gördü. Euro/TL bu sabah 15,74’ten işlem görüyor.

IStock-1355321633

DOLAR/TL KURU
Kur fiyatlamasında hafta başından itibaren hafifçe yükseliş eğilimi devam ediyor. Dolar endeksi ise güçlü seyrini koruduğu ve dün 102 seviyesini aştığı görüldü. ABD’de yeni konut satışları mart ayında aylık yüzde 8,6 azalışla 763 bine geriledi. Tüketici itimat endeksi ise 0,3 puan azalarak beklentilerin aksine 107,3 seviyesine indi. Dayanıklı mal siparişleri mart ayında aylık yüzde 0,8 ile beklentilerin hafif altında yükseliş gösterdi. Açıklanan verilerin fiyatlamalar üzerindeki tesiri sınırlı kaldı. Dolar/TL, bu gün 14,80’li seviyelerde hafifçe alıcılı bir görünüm sergiliyor. Dolar endeksi ise dün iki senenin zirvesini görmesinin peşinden 102,25 seviyelerinde hareket ediyor.

IStock-1353861942

ONS VE GRAM ALTIN
Ons altın Rusya’nın Polonya ve Bulgaristan’a doğalgazı kesmesi sonrası güvenli varlıklara olan talebin desteklenmesi sonrası 1900 dolar seviyelerinde hareket ediyor. Dolar/TL kurunda sınırlı bir yükseliş olmasına karşın gram fiyatında onstaki kayıp etkili olmaya devam ediyor. Fiyatlar önceki gün 898 TL ile 28 Mart sonrası en düşük seviyeyi görmesinin peşinden bugün son iki gündür 900 TL üzerinde satışa sunuluyor.

IStock-1372409070

DÜNYA BANKASI: ALTIN YÜKSELİŞİ SÜRECEK
Dünya Bankası, enerji ve ziraat emtiaları fiyat tahminlerini yayınladı. Doğu Avrupa’daki çatışmanın emtialar üzerinde en önemli etkiye haiz olacağını söylemiş oldu. Bankanın analistleri altın fiyatlarının 2023 yılında düşeceğini ifade ederken 2022 yılı altın tahmini için şu değerlendirmelerde bulunmuş oldu:

iStock-1264928464

“Altın tutarlarının, 2023’te düşüş öncesi 2022 senesinde mütevazı bir şekilde artması planlanıyor. AB ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki daha sıkı para politikasının ağırlığı Fed’in enflasyonist problemlerı gidermek için agresif oran artışlarının altın fiyatlarını baskılaması umut ediliyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir