× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

İslam dininde Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı olmak üzere iki büyük bayram vardır. Bayramlar kültür ve mezheplerin farklılığına nazaran değişik şekillerde kutlanır. İslami bayramlar ay (hicri) takvimine göre düzenlenir. İslami takvimde 12 ay ve 354–355 gün vardır. Sünni ve Şia ay takvimleri her vakit örtüşmez. Kimi zaman hem Şiilerin hem de Sünnilerin kutladığı bir bayram farklı günlere denk gelebilir. İslami bayramlar ay takvimine gore düzenlendiğinden 1-2 gmeşhurk farklılıklar olabilir. Dini gün, gece ve kandiller; müslümanlarca mukaddes sayılan gecelerdir. Bu gecelere “Kandil Geceleri” denir. Kandil geceleri namazların kılındığı, Kuran’ın okunduğu, duaların yapıldığı ve salavatların getirilmiş olduğu gecelerdir. Kandil geceleri, bir Ay takvimi olan Hicri Takvim esas alınarak tespit edilir. Diğer Hicri Takvim gecelerinde olduğu benzer biçimde Kandil Geceleri de, tamamlayan gündüzden önce gelmektedir. Gecelerin eşleştikleri gündüzden sonrasında değil de önce gelmesiyle ilgili Hammami Tefsiri‘nde şöyle izah edilir:

“Onlara gece de bir delildir. Ondan gündüzü sıyırırız. Bir de bakarlar ki karanlıklar içinde kalmışlar.” (Yasin Suresi 37. Ayet)

Âyetin mânâsı, “Gündüzü giderir geceyi getiririz” anlamına gelir, “Kudretimize ve birliğimize delâlet etmek üzere, geceden gündüzü sıyırırıp çıkarırız da insanlar karanlık içinde bırakılırlar. Nitekim, güneş battığı süre, gündüzü geceden soyuyoruz ve ortalığı karanlık kaplıyor.” Aslolan gecedir, gündüz onun üzerine sonradan gelmektedir.

2023 Dini Günler listesi evvelinde 1445 16 Eylül 2023 Cumartesi ……….
11 R.Evvel 1445 26 Eylül 2023 Salı Mevlid Kandili
01 R.Ahir 1445 16 Ekim 2023 Pazartesi ……….
01 C.Evvel1445 14 Kasım 2023 Salı ……….
01 C.Ahir 1445 14 Aralık 2023 Perşembe ……….

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir