× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

İnsanoğlunun en korkulu rüyası diyebiliriz ağız kokusuna, insan ilişiklerini etkilediği gibi kişi ağız kokusuna maruz kaldığında psikolojik olarak insanlara mesafeli davranmaya başlar. Peki, ağız kokusu neden olmaktadır ve çaresi var mı?

Ağız Kokusunun Nedenleri

Foeter oris olarak bilinen ağız boşluğundan kaynaklı ağız kokuları 

Foeter narium olarak bilinen üst solunum yolları kaynaklı ağız kokuları

 Alt Solunum Yolları Rahatsızlıklarından Kaynaklı Ağız Kokuları 

Bu hastalıklar da genelde,

Hastalıklarıdır ve ağız kokusuna sebebiyet verirler.

Tüm Vücudu Etkileyen Hastalıklara Bağlı Ağız Kokuları

Karaciğer hastalıkları: Çürük yumurta ve sülfür kokusu, şeklinde ifade edilebilir. Böbrek hastalıkları keskin amonyak kokusu gözlemlenmiştir.

Diyabet: Kullanılan ilaçlara bağlı olarak da aseton kokusu gözlemlenir

Helicobacter pylori enfeksiyonları: Ağır bir kokuya neden olur bozuk yumurta kokusu.

Akciğer apseleri ve bronşit: Bazı kişilerden duymuşsunuzdur ölü kokusuna benzer koku benzetmeleri yaparlar bu rahatsızlığın verdiği koku hissi de çürümüş et kokusudur.

Ateşli Hastalıklara Bağlı Ağız Kokusu

Gibi hastalıklar geçirenlerde de ağız kokusu meydana gelir.

İlaçlar ve Metallere Bağlı Ağız Kokusu

Yiyeceklere Bağlı Ağız Kokuları

v.b gıdalar ağız kokusuna neden olabilir.

Sigara Kullanımına Bağlı Ağız Kokuları

Sigara ve tütün kullanımında hem ağza hem de ciğerlere çekilen nikotin ağız kokusuna neden olmaktadır.

Özel Durumlara Bağlı Ağız Kokusu

Adet dönemin de, açlık, fazla spor yapmak, sarılık hastalığı, karbonhidrat diyetleri, c avitaminozu (diş eti kanaması), menopoz başlangıcı gibi durumlarda ağız kokusu yapabilir.

Ağız Kokusu Nasıl Geçer

Ağız kokusu sanıldığı gibi sadece ağız ve dış sağlığına bağlı nedenlerine bağlı değildir; çeşitli genel hastalıkların habercisi de olabilir. Ancak ağız nedenli olanlara konu alırsak,  ağız kokusundan şikayetçi olan insanlar diş fırçalamayla geçeceğini düşünüp dişlerini fırçalama alışkanlığı edinebilirler. Unutulmaması gereken konu ise diş plağının da çeşitleri vardır. Siz 2 veya 3 sefer günlük plak fırçalamasıyla kokuya sebep olan plâğı tamamen çıkaramazsınız. Diş etiyle dişin birleşimine bakarsanız çizgi halinde rahatlıkla görebilirsiniz.

Dişlerinizi düzenli ve çok iyi fırçalasanız bile, diş aralarında ki yemek parçalarını diş ipi kullandığınız takdirde görebilirsiniz üstünde gıda artıkları vardır.

Dişlerinizi fırçalarken mutlaka dilinizi de fırçalamayı unutmayın. Üst kısmına çok bastırmadan onun da birkaç kez üstünden fırçalayın, çünkü girintili çıkıntılı yapısıyla bakteri tutulmasına çok elverişlidir.

Diş kaplamaları da koku yapmaktadır, kaplamalarda pürüzlü bir geçiş olur dişle kaplama arasında eğer açıklık büyükse, diş kaplama da kullanılan yapıştırma maddesi zamanla çözünür ve oluşan boşluğa da gıda artıkları yerleşir. Buda ağız kokusuna neden olur. Bunun için doktorunuza gidip kaplamalarınızı kontrol ettirebilirisiniz.

Ağızda oluşan diş çürükleri ve kötü yapılmış dolgular da gıda tutulumuna neden olarak koku yapabilir. Bunların hepsi ortadan kaldırıldıktan sonra ağız kokusu ortadan kalkacak diye bir şey yoktur, ama ne yazık ki.

Maalesef yoğun baş ağrısına neden olan sinüzit, yüz kemiklerinin içindeki boşluklarda bulunan iltihaplardan kaynaklanmaktadır, bu iltihaplar sarı, yeşil ve kalın kıvamda bir akıntı ile genze boşalır. Bu geniz akıntısı iltihaplı olduğundan dolayı hastanın nefesine hoş olmayan bir koku vermektedir. İlk olarak medikal yolla tedavi edilir. İlâçlar yoluyla bu iltihap giderilmeye çalışılır. Ancak ilerlemiş sinüzit vakalarında akıntı, ilâçla tedavisi ile olmayacağından iç görümlü sinüs cerrahisine başvurulur.

Ağız için de mevcut bademcik enfeksiyonları koyu kıvamlı bademcik akıntısına neden olur, bu da hastalarda ağız kokusuna sebeptir. Tedavi ancak bademciklerin ameliyat ile alınmasıyla gerçekleşebilir.

Mide ve bağırsak sistemi ile ilgili hastalıklardan kaynaklı ağız kokusu sorunu olabilmektedir. Ağız içiyle ilgili her kontrolü yaptırıp herhangi bulgu bulamaz isek ve koku hala devam ediyorsa mutlaka hastanelerin dahiliye bölümüne gidilip bir hekim tarafından muayene olunmalı.

Ağız Kokusunu Önleyen Gıdalar Nelerdir

Maydanoz: Maydanoz tüketimi nefesi tazeleme özelliğine sahiptir.

Elma: bu meyve nefes tazelemek amacı ile tüketildiğin de ağız içinin temizlemesine etki eder. Elma gibi, havuç, trup armutta da İçerdikleri gıda lifi sayesinde tükürüğü temizleme özelliği vardır.

Biberiye: Taze olarak tüketilen biberiye de ağız kokusunun giderilmesinde etkili olabilir

Limon: 1 adet limonun yarısını ayırıp emebilirsiniz. Başka türlü 1 bardak sodanın 200 ml içine limon dilimlerini atabilirsiniz, sodanız bitince limon dilimlerini de tüketebilirsiniz. Pratik olması için, limon aromalı şekerlerden emebilirisiniz. Limon ağız kokusunun giderilmesinde oldukça etkili bir yiyecektir.



Yoğurt: yoğurt tüketimi ağız içerisindeki hidrojen sülfüt kokusunu yok etmeye yarar. Çoğunlukla ağzımızın içi çürük yumurta gibi kokutan da etken hidrojen sülfüttür. Yoğurdunuzu C vitamini açısından zengin meyveler ekleyip tatlandırabilirsiniz.

Karanfil: karanfil hem diş ağrıları için ağrı kesici özelliğine sahiptir hem de ağız içi koku kokularında giderilmesinde yardımcı olur. Ağız için de çiğnenmesi bir süre tutulması işe yarayacaktır.

Ağız Kokusunun Sosyal Hayatı Etkilemesi

Ağız kokusu maalesef sadece kişiyi değil çevresinde ki insanları da etkilemektedir. Ağız kokusu sosyal bir olaydır ve bu nedenle bazılarının bulunduğu yerlere bile giremezsiniz. Ağzı kötü kokan kişilerin yanına bir metreden fazla yaklaşılması kokuyu net bir şekilde almanıza neden olur. Bu durum ile aile yaşantısını bile yıkan olaylar yaşanmaktadır. Bu sebeple ağız kokusu yaşayan bireyler önce diş doktoruna ardından K.B.B (kulak, burun ve boğaz ) doktoruna gidip tedavi olunmalılardır. Koku yapacak tüm etkenler ortadan kaldırılması sağlanmalıdır. 

Ağzı kokusu yaşayan hastalar da bazen bu durumun farkına varamayabilir, yanında ağız kokusunda rahatsız olan kişiler durumu uygun dille anlatması gerekmektedir. Aile için de eşini, çocuklarını, çalıştığı iş yerindeki arkadaşlarını rahatsız edebilirsiniz bunu göz ardı etmemek lâzım. Ağız kokusunun sosyal yönü bu nedenle çok önemlidir. Ağız kokusunun sosyal yaşamda birçok etkileri vardır bunlardan bazıları, aile içi huzursuzluklardan kaynaklı boşanmalara, toplumdan dışlanılmasına, hatta işten atılmalara kadar gidebilmektedir. Ağız kokusu kişinin kendi işini de etkiler iş yerine gelen müşterilerle yüz yüze konuşmalardan kaçan birçok kişi olur. Ağzı kokan kişiler genelde yakın temas halde bulundukları, kuaför, berber ve doktora rahatlıkla gidemezler.

Ağız kokusu ile ilgili tüm bu sosyal durumlara maruz kalmamak için ve yaşam kalitenizi arttırmak için çevrenize kulak verin. İncinmeyin başkalarını rahatsız eden kokular sizin sağlığınızı da kötü yönde etkileyebilir. En kısa zamanda konu ile ilgili tespit edilen “K.B.B, Dahiliye, ağız ve diş sağlığı hekimlerine ve gerek duyulursa nörolojik” tedavi seçeceğiniz hekimle tedavi yöntemine girin.

Sabah Seyreden Ağız Kokuları

Bazı ağız kokusu türlerinin, sabah ortaya çıktığı görülür ve normal kabul edilir. Genellikle bu durum herhangi bir sağlık sorunuyla ilgili olmamaktadır. Sabahları ağız kokusu olabilir ve gayet olağandır, çünkü gün içinde salgılanan ve ağızdaki yiyecek artıklarını, kokuları yok eden tükürük, geceleri uyurken azalmaktadır. Uyku sırasın da ağzın kurumasıyla ölü hücreler dil ve yanakların içine yapışmaktadır. Bakteriler gıda olarak bu hücreleri kullanır ve kötü bir koku yayan bileşikler salar buda ağız kokusuna neden olur. Sabah uyandıktan hemen sonra ağız temizliği, su tüketimi ve kahvaltı sonrasında bu kokular ortadan yok olurlar.

Görüldüğü üzere ağız kokusu kabusunuz olmaktan çıkabilir. Önemli olan sorunun nedenlerini doktorunuza danışıp tedavi edilebilir, günlük ağız içi bakımlarınızı gerçekleştirip hijyen sağlayabilir ve bitkisel çözümleri uygulayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir