× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

BİLGİSAYAR ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ

Bu konu aslında halkımızın mustarip olduğu konulardan biridir çünkü teknoloji mağazaları ucuz malları hem pahalı fiyatlara satarak hem de iyiymiş gibi göstererek insanlara aldırıyorlar. Tabi bu durumda insanlar bu ürünleri aldıktan sonra işin aslını öğreniyor. Mağazalar pazarlama taktikleri ve yalanlar ile genelde bilmeyen kişilere bu ürünleri satıyor. Bu yazımızda bu ürünlerin neden alınmaması gerektiğini ve alınması gereken ürünlerin nasıl olması gerektiğini anlatacağım.

1.Kural: Elinizde fırsatınız varsa teknoloji mağazasından ürün almak yerine internetten bakmak sizin için daha faydalı olacaktır. Çünkü başınıza gelen mağaza elemanı veya anlattığı yalanlar olmayacak.  İstediğiniz ürünün özelliklerine rahatça bakabilirsiniz.

2.Kural: Alacağınız ürünün ne için kullanıldığını önceden belirlemeniz gerek oyun veya iş olarak belirleyebilirsiniz bu konular bittiğinde teknik özelliklere de değineceğim tabi ki.

3.Kural: Mağazadan almayı talep ediyorsanız kesinlikle bir şeyleri bilip gidin. Nedeni ise mağaza çalışanlarına sorarsanız “abi bunda 8gb ram var her şeyi çalıştırır ya” diyecektir.

TEKNİK ÖZELLİKLER

-İşlemciler bizim ana sistemimizdir bundan dolayı ilk ona dikkat etmemiz gerekir.

İşlemciler kendi içinde 3’e ayrılır:

1.Masaüstü Bilgisayar işlemcisi.

2.Laptop işlemcisi (Güçlü).

3.Laptop İşlemcisi (Zayıf).

1.Masaüstü işlemcisi: Bu işlemcilerin son harfleri genel olarak “k” ile biten işlemcilerdir. Masaüstü işlemciler piyasanın en güçlü işlemcileridir. İşlemcilerin güç sıralaması i7, i5, i3 olarak değişir ve bunların nesilleri de uzantı sayılarına göre değişir. Örnek vermek gerekirse “i7 7700k” işlemcisi “i7 3370k” den daha güçlüdür. Nedeni ise şöyle i7 ibaresinden sonra gelen ilk sayı o işlemcinin çıktığı seneyi belirtir. Yani “i7 7700k” 2017 senesinde kullanılan bir işlemci iken “i7 3300k” 2013 de kullanılan işlemci anlamına geliyor. Yani 2017 de çıkan işlemci daha yeni ve daha güçlü anlamına gelir.

2.Laptop işlemcisi (Güçlü): Bu işlemciler oyun laptopları için üretilen güçlü işlemcilerdir. Genel olarak son harfleri (hq) ile biter. Yani high işlemci anlamına gelmektedir. Bu işlemciler oyunlarda ve işlemlerde yüksek performans verirken güç tüketimi olarak da fazla elektrik çekmektedirler. Nesil ve güç anlamında masaüstü işlemcilerinde bahsettiğimiz kurallar bunda da geçerlidir. İlk sayı hangi yılda kullanıldığını göstermektedir.

3.Laptop işlemcisi (Güçsüz): Bu işlemcilere güçsüz dediğimize bakmayın. Güçsüz ve ucuz olmalarının bir sebebi tabi ki var.  Bu işlemciler genel olarak bilgisayarını yanında taşımak isteyen, bataryasının uzun ömürlü olmasını isteyen kişilerin kullandığı bilgisayarların işlemcileridir. Bu işlemcilerin son harfi” u” harfi ile bitmektedir. Nesil konusunda ise diğer işlemcilerle aynı durumdalar. Bu işlemciler çok az elektrik kullandığı gibi güçleri de ona göre hesaplanmıştır. Yani son harfi “u” olan işlemciler laptoplarda en güçsüz olarak geçen işlemcilerdir “u” harfinin anlamı ise ultra low yani en düşük anlamına gelmektedir.

Son olarak yeni nesil laptoplarda artık sonu “k” ile biten masa üstü işlemciler de kullanılmaya başlandı. Tabi bu işlemciler çok güç tüketimi ve ağırlık konusunu da yanında getirdi. Sonu “k” ile biten laptop işlemcili bir ürün alacaksanız soğutucunun sesine, ağırlığa ve güç tüketimine katlanmak zorundasınız ki bu laptopları genel olarak şirket yönetiminde kullanıyorlar yani bireysel kullanım için önerilen bir ürün değil.

                                                                                1

-Ekran kartı bizim görüntü işleme sistemimizdir bundan dolayı işlemciden sonra ona bakmamız gerekir.

Ekran kartları kendi içinde 2 ye ayrılır:

1.Masaüstü ekran kartı.

2.Laptop ekran kartı.

1.Masa üstü ekran kartı: Giriş, orta ve üst segment olarak kendi içinde ayrılır. Masaüstü kartların ilk harfleri şöyledir örnek vermek gerekirse “GTX 1060” bu bir ekran kartıdır. Nvidia şirketinin ürettiği bir karttır. GTX yazısı onun masa üstü için üretildiğini gösterir. İlk sayısı onun neslini gösterir. Son ondalık sayısı ise giriş mi yoksa orta seviye kart mı onu gösterir. Son ondalık sayısı 50 ile biten kartlar giriş yani güçsüz kartlardır. Son ondalık sayısı 60 ile biten orta segment 70 ve 80 ile biten ise güçlü kartlar olarak gösterilir. Tabi bu kartların arasında çıkan ara kartlar da vardır. Örnek GTX1050 ile GTX 1070 güç aralığında GTX1660 çıkmıştır. Ama son sayısına bakarak gücünü tahmin edebiliriz. Son sayısı 60 olduğu için GTX 1060’tan güçlü 1070’ten güçsüz anlamına gelir.

-Son zamanlarda GTX den güçlü kartlar da ortaya çıktı RTX uzantılı kartlar. Bunların özelliği Raytracing yani oyunlarda gölge kalitesini gerçek dünya ile aynı kalitede gösteriyor. Bu kartların uzantısı örnek vermek gerekirse RTX 2060 yani ilk sayısı 2 ile başlıyor bu şu demek yani RTX 2060 GTX 1060’tan güçlü anlamına gelir. Tabi GTX 1050’den güçsüz kartlar da var. GTX 950, GTX 850, GTX 750 olarak Nvidia’nın ilk kart ürettiği tarihe kadar düşecektir. Verdiğim örneklerde en eski kart GTX 750dir. En yenisi ise RTX 2060dir. Şuan ise en güçlü kart RTX 2080Tİdir.

-Son olarak son harfi “Tİ” ile biten kartlardan bahsedeceğim. Bu kartlar Titan olarak geçmektedir. Yani ortada normal bir kartımız var ve adı GTX 1070 biz bu kartın sınırlarını zorlayacak bir işlemle gücünü artırıyoruz. Normal halinden daha güçlü bir kart oluyor ve daha pahalıya satılıyor son harfi de Ti olarak değişiyor. Yani GTX 1070Tİ olarak satılıyor.

2.Laptop ekran kartı: Bu kartlar kendi içlerinde 2 ye ayrılmaktadır. Güçlü ve güçsüz olarak. Güçlü olanlar masa üstü kartları gibi GTX veya RTX harfleri ile başlamaktadır. Güçsüz olanlar ise GT ile başlayıp son harfleri “m” yani mobile anlamına gelen harf ile bitmektedir. Örnek vermek gerekirse GT 940M. Bu bir güçsüz laptop ekran kartıdır. GT 930m, MX120, MX150 gibi bir çok mobil güçsüz kart üretilmiştir.

Bu ekran kartları genel olarak son harfi “u” ile biten ultra low işlemciler ile birlikte satılmaktadır. Yani mağaza çalışanlarının size satmak istediği aslında ucuz olan fakat pahalıya satılan dandik bilgisayarların ekran kartları bu şekildedir.

TAVSİYE

Size vereceğim tavsiye bu bilgiler ışığında bilgisayar almanızdır. Şimdi diyeceksiniz ki herkes Ramdan bahsediyor ram nedir. Ram bilgisayarın anlık çalışırken depolama hafızasıdır. Bu dönemde en az 8gb ram en fazla 16gb ram size yeterli olacaktır. Alacağınız ekran kartı ve işlemcinin uzantılarını verdiğim bilgiler ışığında son harfi “hq” veya “k” harfi ile biten işlemcilerden alın. Ekran kartlarını da GTX veya RTX harfleri ile başlayanlardan alın. Alacağınız nesil ise en az 9 sayısı ile başlamalı örnek vermek gerekirse GTX 970.

HDD yani hard disk almak yerine SSD yani san disk almanız sizin için daha iyi bir sonuç verir çünkü san disk saniyede 1gigabyte kadar okuma hızına sahipken hard diskler 80megabyte ile 100megabyteyi geçmemektedir. Yani işlem hızınızı resmen 10 kat artırmakta bilgisayarınız açılmasını bile 8 ile 9 saniyelerin altına çekmektedir.

Ekran olarak ise en az 1920×1080 yani full HD ekranlar almanızı tavsiye ediyorum. Hala bazı mağazalar 720p eski nesil laptoplar satmaktalar dikkat edelim. Oyun oynayacaksanız ekran okuma hızını yani “hertz” kısaltması “Hz” sini 144 almanızı tavsiye ederim. Daha akıcı bir görüntü için 144hz mantıklı bir seçim olacaktır. Normal ekranlar ise şu an 60hz olarak satılmaktadır.

                                                                                        2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir