× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

Dünyanın ilk sosyal medya platformlarından olan Facebook, yıllar geçmesine rağmen hala popüler ve kaybolmamış bir uygulama olma özelliği taşıyor. Kurulduğu dönemdeki rakiplerinin günümüzde var olmadığını düşünürsek, bu açık bir başarı örneğidir. Uzun yıllardır varlığını koruyan ve hisselerinin değerini sürekli olarak arttıran Facebook, Amerikalı girişimci Mark Zuckerberg’intek gözde işi denebilir. Günümüzde özellikle Instagram gibi bir dev girişimin gölgesinde kalan ve milyonlarca kullanıcı kaybeden Facebook sosyal ağı bundan etkilense de herhangi bir kapanma veya iflas etme gibi bir olayla hiç gündeme gelmedi. Peki bunca zamanın ardından Facebook hala nasıl iflas etmeden varlığını sürdürüyor? Facebook bu kazancını nereden ve nasıl alarak ayakta kalıyor? Bu sorulara için iki ayrı bir paragrafla cevap bulabiliriz.

Facebook’un Reklam Gelirleri

Aslında günümüzde bir çok uygulama sahibinin de tek gelir kaynağı reklamlar. Facebook 2005 yılından bu yana uygulama içi doğrudan veya dolaylı olarak reklam alıyor. Facebook bu işi akıllıca yürütüyor ve kullanıcıları etkilemeyecek noktalara reklam yerleştirmesi veya ürün yerleştirmesi yapıyor. Google’ın kullanıcıların istek ve ihtiyaçlarını dinlediği ve örnek verecek olursak; internette aratılan herhangi bir ürünün Facebook veya Google reklamlarında kullanıcıların karşılarına çıkması daha önceden kanıtlanmış bir durum. Facebook kullanıcılara absürt veya gereksiz reklamlar göstermek yerine bu yöntemi kullanıyor ve kullanıcıların aradığı ürünleri karşılarına çıkarıyor. Hem de çoğu zaman bu reklam çalışması uygun fiyatlı ve kaliteli ürünlerden oluşuyor. Buda her tüketicinin tercih edeceği ve isteyeceği bir gereksinim. Sadece reklam ağı sayesinde Facebook, 2017 yılında 39.9 milyar dolar gelir etti. 2017 yılının istatistiklerine bakacak olursak; Facebook’un elde ettiği gelirin neredeyse tamamının reklamlar sayesinde ortaya çıktığı gözlemleniyor. Bir şirket için reklam bu derece önem arz ediyor. Viral veya doğrudan yerleştirme ile yapılan reklam çalışmaları Facebook’u bu kadar ünlü ve gelirleri yüksek bir platform haline getiriyor. Ek bir bilgi olarak 2012 yılından beri Facebook reklam gelirleri sayesinde her yıl %59 oranın büyüme yakalıyor.Uygulama devamlı kullanıcı kaybederken bu denli bir büyümenin nasıl sağlandığı ise merak ediliyor. Bu sorunun tek cevabı şirketin CEO’su Mark Zuckerberg’in uyguladığı akıllıca kurgulanmış reklam politikasından geçiyor.

Son 2 yıldır sadece küresel firmalarla çalışan Facebook, artık Instagram’dan alışık olduğumu “sponsorlu içerik” kullanımını daha sık ve aktif olarak kullanmaya başladı. Sponsorlu içerik; kullanıcılar tarafından verilen reklam olarak tanımlanabilir. Örneğin; bir e-ticaret işletmesi Facebook’dareklamını yaptırabilir. Mark Zuckerberg, “Facebook Business” gibi bir hizmeti kullanıcıların reklam verebilmesi için geliştirdi. Reklamveren olmak isteyen kullanıcılar bu sayede Facebook’da reklamlarını yayımlayabilme imkanı yakalıyor ve işlerinde ilerleme kaydedebiliyorlar. Bu durum tabi ki Facebook’un kullanıcılar üzerinden dolaylı yoldan para kazanmasına neden oluyor. Kullanıcıların Facebook’a ödediği reklam bütçesi yıl bazında milyon dolarları bulabiliyor.

Diğer Gelirler

Reklâm dışında aslında yine mantık olarak reklama çıkan bir kazanç sistemi daha Facebook’un son dönemde kullanıcılara sunduğu ek bir gelir kapısı. Bu 2007’li yıllarda Facebook kullanıcılarının oynadığı oyunların günümüze modernize edilmiş hali olarak tanımlanabilir. 2020 yılında Facebook, daha önce oyun geliştiricilerinden aldığı ve kendi uygulamasına entegre ettiği yöntemi tekrar uygulamaya başladı. Uygulama marketlerinde popülaritesi düşmüş ve eski kullanıcı sayısını kaybetmiş oyun geliştiricileri, Facebook’un bir başka gelir kapısı olmuş durumda. Oyun geliştiricileri ve Facebook arasında imzalanan sözleşmeler neticesinde bahsi geçen bu oyunlar Facebook’un oluşturduğu ve sadece oyunların bulunduğu bir kısma entegre ediliyor. Kullanıcılar uygulamada vakit geçirirken bu oyunları oynayarak zaman geçiriyor. Aynı zamanda bu kısımda reklam oranı bir hayli fazla. Kullanıcı, oyunun bir bölümünü bitirdikten hemen sonra bir reklam ile karşılaşmadan maalesef geçemiyor. Bu reklam gelirleri hem oyun geliştiricisine hem de Facebook’a gelir olarak geri dönüyor. Facebook zaten bu oyunların geliştiricilerinden kazandığı paranın yanında bir de oyun içi reklamlardan gelirine gelir katıyor. Facebook’unpopülaritesi kaybolmuş olsa da şirketin CEO’su Mark Zuckerberg, bu yollarla hala yüksek gelirler elde etmeyi başarıyor. Her ne kadar kullanıcı kaybetse de Facebook’un satın aldığı Instagram ve Whatsapp uygulamaları sayesinde dolaylı olarak uygulamanın reklamı yapılıyor ve kullanıcıları tekrar Facebook’a teşvik etme yönünden bir yükseliş bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir