× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

Son yılların en popüler sosyal medya ağı haline Instagram, her geçen gün değerine değer katıyor ve getirdiği yeni özellikleri ile kullanıcılarından olumlu geri dönüşler alıyor. Instagram, 2010 senesindeKevin Systrom ve Mike Krieger tarafından Amerika’da kuruldu. Daha sonrasındasosyal medya devi Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg tarafından 2012 senesinde 1 milyar dolar gibi bir bedelle satın alındı. O tarihten itibaren de güncellemeler ve iyileştirmeler hız kesmeden devam etti. Sonucunda Instagram uygulaması bugün olduğu konuma erişebildi. Peki bu popülerliğin Facebook’a getirisi ne? Instagram uygulaması nasıl para kazanıyor?

Reklam

Instagram’ın tek ve en önemli kaynağı aldığı reklamlardır. Reklâm açısından en başarılı ve yüksek gelirleri elde eden Instagram, kullanıcılara reklam gösterimi açısından büyük bir bir kolaylık da sağlıyor. Yüksek ücretler ödemeye gerek kalmadan, sadece yapılacak birkaç tıklama ile Instagram’a herkes reklam verebiliyor. Dolayısıyla bu durumda Instagram’ın gelirleri bir hayli artış gösteriyor. Bu gelir modeli birkaç farklı çeşitte ayrılmış. Bunlardan en çok bilinen ve en sık kullanılanı ise “sponsorlu içerik” adındaki reklam modeli.

Sponsorlu içerik modelini kullanmak için tuhaf ama bir Facebook hesabına ve Facebook hesabına ihtiyaç duyuluyor. Çünkü Facebook’un sahip olduğu tüm uygulamaların bazı özellikleri artık yalnızca Facebook ile entegre halde çalışıyor. Facebook’un reklam ağı servisi olan “Facebook Business” aracılığı ile Instagram’a reklam verilebiliyor. Instagram’ın en gözde reklam modeli olan bu sistem, kullanıcıları da memnun ediyor ve düşük maliyetlerle reklam gösterimi yapılabiliyor. Bütçeyi tamamen kullanıcılara bırakan Instagram, bu işlem için kullanıcının gösterim başına ne kadar ücret ödeyeceği ve reklamın ne kadar kalacağı, kaç kişiye gösterileceği gibi istatistikleri de kullanıcıların yaptığı ödemeye ve harcanacak bütçeye göre şekillendiriyor. Bu sayede Instagram, özellikle son yıllarda kullanıcılarından bir hayli yüksek kazançlar elde edebiliyor.

Instagram’ın bir diğer reklam grubu ise markalı içerikler. Bu reklam modeli henüz yeni bir model. Uzun yıllardır sadece sponsorlu içerik modeliyle reklam geliri elde eden Instagram, büyük firmalara reklam çeşidi sağlamak amacıyla aslında sponsorlu içeriğe bir hayli benzeyen bu modeli devreye soktu. Daha çok büyük ve küresel firmaların reklamlarını “keşfet” kısmında kullanıcılara gösteren ve kapalı link yoluyla site linki paylaşan Instagram, bu sayede

büyük gelirler elde edebiliyor. Rastgele kullanıcıların karşısına çıkan bu reklamlar, firmaların Instagram ile entegre halde çalışmasını sağlıyor.

Instagram, bu iki yolla 2019 yılında 20 milyar dolarlık bir gelir ederek rekor kırdı. Asıl sahibi olan Facebook’a da bu sayede yüksek gelirler elde ettirdi ve kâr oranında ciddi artışlar yakaladı. Instagram’ın bu başarısının yanında günlük aktif olarak 500 milyon kullanıcı ziyaret ediyor ve dünya üzerinde 1 milyardan fazla kullanıcıya sahip en değerli uygulamalardan biri haline geliyor. Özetle; önceleri sadece sponsorlu içerik yoluyla reklam sistemi oluşturan ve kullanıcılarının yanı sıra orta, büyük ve küçük çaplı işletmelere de reklam verme olanağı sunanInstagram, son dönemde küresel firmalar için oluşturduğu markalı içerik seçeneğiyle de reklam verenler tarafından gözde bir hale geliyor ve çok ciddi kârlar elde edebiliyor.

Bu sistemin en önemli dolaylı yolu ise Instagram’ın sunduğu işletme hesaplarının tanıtımı işlemidir. Instagram’da faaliyet gösteren işletmeler (örneğin butikler) kendilerinin tanıtımı için de yine Instagram’a ücret ödüyorlar. Yani öne çıkmak yani sponsorlu içerik oluşturabilmek için kullanıcıların bir noktadan sonra Instagram’a ödeme yapmaları mecburi hale geliyor. Instagram, bu yolla da uzun vade de ve pasif konumda gelir elde etmeyi hedefliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir