× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

Kalp ritim bozukluğu, dakikada 60-100 arasında düzenli olarak çalışan bir kalbin bu ahenginin bozulmasıdır. Aritmi olarak da bilinen kalp ritim bozukluğu, kalp atımlarının düzensiz olmasından kaynaklanır. Ritim bozukluğuyaşanırken kalp çok hızlı, çok yavaş ya da düzensiz bir şekilde atabilir. Ritim bozukluğu sırasında kalp vücuda yeterli kanı gönderemez ve bu durumda kişide tansiyon düşüklüğü, nefes darlığı, bayılma ve hatta ani ölüm bile görülebilir.

Kalp Ritim Bozukluğunun Nedenleri

Özellikle kalp rahatsızlığı olan kişilerde görülen kalp ritim bozukluğu, kalbinde hiçbir sorun olmayan kişilerde de görülebilir. Bu nedenle, hastalarda ilk olarak ritim bozukluğunun nasıl olduğu ve buna yol açan herhangi bir kalp hastalığının olup olmadığı dikkate alınarak ilgili tahliller yapılmaktadır. Çünkü aritmiler, kalp dışında kansızlık, tiroid bezinin çok veya az çalışması ve bazı hormonal hastalıklar gibi sebeplerden de kaynaklanabilir.

Kalp Ritim Bozukluğu Belirtileri

Kalp ritim bozukluğu yaşayan kişilerin bir bölümü herhangi bir sorun yaşadığının farkında bile değildir. Bu durum, rutin bir muayene ya da başka bir sebeple çekilen elektrokardiyografi sayesinde tespit edilir. Kalp ritim bozukluğuyaşayan kişilerde görülen belirtile arasında; kalp atışlarında düzensizlik, kalbin çok hızlı çarpması, sersemlik, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü, nefes alamama, bayılma yer alır.

Özellikle aktif olunan bir anda kalp ritmindeoluşan hızlanma ya da duraklama 3 saniye ve üzerinde olduğu zaman baş dönmesi ve bayılma gibi durumlar yaşanır. Çarpıntı hissi ile birlikte baş dönmesi ya da göğüs ağrısı gibi şikâyetler, durumun aciliyetini işaret etmektedir. 

Çarpıntı, kalp atımlarının çok derinden hissedilmesi ve bu durumun kişiyi oldukça huzursuz etmesidir. Yoğun kaygı, yüksek kan basıncı, korku, üzüntü, alkol veya kafein tüketimi meydana gelen kalp çarpıntısı, kalp ritim bozukluğunun bir belirtisi olarak görülebilir. Kalp hızının aniden yükselmesi, kuvvetli kalp atımları çarpıntı olarak karşımıza çıkar.

Çarpıntı şikâyetlerinin tek nedeni kalp hastalığı değildir. Mesela, kansızlık, gebelik, tiroid hastalıkları, kaygı, korku, stres, yüksek kan basıncı da çarpıntıya neden olabilir. Kalp hastalığına bağlı olmayan çarpıntılarda, çarpıntının altında yatan nedenin bulunması gerekir. Buradaki tedavi de hastalığa ve nedenine bağlı olarak değişir.

Stresten uzak durmak, sigara, alkol, kafeini fazla tüketmemek, bazı ilaçlardan uzak durmak, kalp ritim bozukluğu şikâyetlerini gidermek için atılacak en doğru adımlardır.  Bunun dışında kalp hastalığı nedeni ile oluşan kalp ritim bozukluğu söz konusu olduğunda, buna yol açan kalp hastalığının bir an önce tedavi edilmesi gerekir.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir? 

Ciddi neticelere yol açmasa da nadir de olsa felç, kalp yetmezliği ve ani ölüm gibi durumlarla sonuçlanabilen kalp ritim bozukluğu; ilaç tedavisi, elektriksel yöntem ya da cerrahi yöntemlerle tedavi edilir. 

İlaçlar

Kalp ritim bozukluğu tedavisi için tercih edilen ilaçlar, çok hızlı atan kalbi yavaşlatarak ritmi tamamen normale döndürebilir. Kalp hızını düşürmek için en sık kullanılan ilaçlar; oldukça etkili olsalar da, ciddi yan etkilere de sebep olabilmektedir. 

Elektriksel Tedaviler

İlaçların etkili olmadığı ya da çeşitli yan etkilere sebep olduğu hastalarda uygulanan elektriksel tedavi ablasyonolarak da bilinir. Kalp ritim bozukluklarının tedavi yöntemlerinden biri olan bu işlem, elektrofizyolog denilen aritmi uzmanı kardiyolog hekimler tarafından yapılmalıdır.  

Cerrahi Tedavi

Bazı kalp ritim bozukluklarıiçin ameliyat da bir çare olabilir. Özellikle kapak ameliyatı ya da bypass gibi bir operasyona girecek olan hastalara bu işlem sırasında aritmi cerrahisi de uygulanabilir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir