× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

Online eğitim nedir sorusu eğitimin evlerden sürdürülmesi gerektiği dönemlerde merak edilen konular arasında yer almıştır. Online eğitim, fiziksel olarak eğitim verilen alana gitmeden alınan eğitimi ifade etmektedir. İnternet aracılığı ile derslere katılmak mümkündür. Bu sayede eğitim müfredatından geri kalınmadan yeni bir şeyler öğrenme imkanı sunulmaktadır.

Pek çok eğitim kurumunun online olarak eğitim vermesinden dolayı konunun genel hatları ile açıklanması yararlı olacaktır. Online eğitim için kullanılan belli başlı yazılımlar bulunmaktadır. Bu yazılımlar aracılığı ile pek çok kişi, aynı anda sisteme bağlanarak iletişim haline geçebilmektedir. Online eğitimin farklı türleri bulunmaktadır. Bu eğitimler canlı olarak verilebildiği gibi, daha önceden kayıt altına alınan videolar üzerinden de verilebilmektedir.

Online Eğitim Nedir? Türleri Nelerdir?

Online eğitim nedir sorusu açıklanırken eğitim türlerinden bahsetmekte yarar bulunmaktadır. Online eğitim; canlı ya da daha önce kaydedilmiş videolar kullanılarak yapılmaktadır. Online eğitim için eğitim konusu önemlidir. Örneğin bir dil eğitimi için fiziksel olarak bir ortamda bulunmaya gerek yoktur. Uzaktan eğitim şeklinde tüm bilgiler rahat bir şekilde edinilebilir.

Uzaktan eğitimler için internet ve bazı donanımların bulunması yeterlidir. Resmi kurumlar tarafından yapılan online eğitimlerde katılımcının görüntülü olarak platforma bağlanması istenebilmektedir. Ancak; resmi olmayan eğitimler için kişinin interneti ve eğitimi görüntülemesine imkan tanıyan bir cihazının olması yeterlidir. Bazı eğitimlerde, katılımcıların eğitime aktif olarak katılması beklenebilir. Bunun için de katılımcının mikrofona sahip olması gerekmektedir.

Zorunlu Online Dersler Nedir?

Online eğitim nasıl olacak sorusu özellikle pandemi döneminin tehlikeli olduğu zamanlarda sıklıkla araştırılmıştır. Üniversitelerin sanal eğitimleri zorunlu kılması sonucunda pek çok öğrenci, üniversitelerin verdiği canlı eğitimlere katılmıştır. Bu süreçte yoklamalar alınarak katılımcıların katılım durumları belgelenmiştir. Bu eğitimlerin pek çoğu katılımcılar tarafından da görüntülü ve sesli bir katılımla gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, tümdersler kayıt altına alınarak öğrencilerin istedikleri zaman dersleri tekrar izleyebilmesi sağlanmıştır. Bazı üniversitelerin eğitimlerinde yazı tahtası da kullanılmıştır.

Pandemi dönemi öncesinde de online eğitimler farklı alanlarda kullanılmıştır. Hatta online eğitim veren internet siteleri halen daha ilgi görmektedir. Udemy tarzında eğitim veren sitelerde hemen her alanda online eğitim bulunmaktadır. Herhangi bir ödeme yöntemi kullanılarak dersin ücreti ödenebilmektedir. Ödeme işleminden sonra eğitim videosu izlenebilmektedir.

Online Eğitimin Avantajları Nelerdir?

Online eğitimin pek çok avantajı bulunmaktadır. Sunduğu bu avantajlar ve kolaylıklar sayesinde özellikle son dönemlerde yoğun bir şekilde ilgi görmüştür. Online eğitimin avantajları genel olarak şöyledir:

Online Eğitim Yöntemleri Nelerdir?

Online eğitim yöntemleri farklı yazılımların kullanılması ile farklı Online eğitim modelleri meydana getirmiştir. Pandemi döneminde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından EBA yani Eğitim Bilişim Ağı kullanılmıştır. Sisteme, öğrenciler tarafından e-Okul bilgileri ile girilebilmektedir. Öğrenci velileri de e-Devlet üzerinden EBA için giriş şifresi alabilmektedir. Online eğitim için kullanılan diğer bir platform LMS yani Learning Management System’dir. Üniversiteler tarafından uzaktan eğitim için bu platform da sıklıkla kullanılmaktadır.

Platformun basit bir arayüze sahip olması, kullanım sıklığının artmasına yardımcı olmaktadır. Online eğitimler için kullanılan bir diğer yazılım da Zoom’dur. Zoom aracılığı ile aynı anda pek çok kişinin sisteme bağlanması mümkün hale gelmektedir. Ayrıca konuşmaya bağlanan kişilerin bilgisayar ekranlarını paylaşma durumları da bulunmaktadır. Zoom giriş için uygulamanın cihaza indirilmesi gerekmektedir. Uygulama indirildikten sonra ister elektronik posta ile kayıt yaparak istenirse de kayıt yapmadan konuşmaya katılmak mümkündür.

Online Eğitim İçin Hangi Yazılım Kullanılmalı?

Online eğitim nedir sorusu kadar eğitim için hangi uygulamanın kullanılması gerektiği de merak edilmektedir. Uzaktan eğitim için çok sayıda yazılım bulunmaktadır. Bu yazılımlardan hangisinin eğitim amacına daha uygun olduğu düşünülüyorsa o program kullanılmalıdır. Katılımcı sayısı çok olan eğitimler için katılımcı sayısını kısıtlamayacak olan yazılımlar tercih edilmelidir. Örneğin; Katılımcı sayısı 200 üzeri ise Microsoft Teams platformu ücretsiz olarak kullanılabilir. Ayrıca Microsoft Teams uygulaması sayesinde eğitim için kayıt almak da mümkündür. Microsoft Teams uygulaması üzerinden oda açma imkanı bulunmamaktadır.

Eğitimler için hangi yazılımlar kullanılırsa kullanılsın, bu eğitimlerin hepsi; tablet, bilgisayar ve akıllı telefonlar aracılığı ile takip edilebilmektedir. Bu eğitimler için zaman ve mekankısıtının olmaması, eğitimleri cazip kılmaktadır. Herhangi bir eğitim merkezine gitmek için özverili bir şekilde giyinmek ya da kadınlar için makyaj yapmak zorunlu değildir. Sunduğu bu rahatlıklar sonucunda online eğitimler her geçen gün popülaritesini artırmaktadır. Yakın zamanda pek çok eğitimin uzaktan eğitim şeklinde verilmesi beklenmektedir. Piyasada uzaktan eğitim için çok sayıda yazılım bulunmasına rağmen, her geçen gün daha gelişmiş özellikler sunan uygulamalar da üretici firmalar tarafından sunulmaktadır. Online eğitim nedir sorusu genel hatları ile;bu eğitim metodunun faydalı ve geleceği olan bir eğitim çeşidi olduğu şeklinde açıklanmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir