× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

Panik atak rahatsızlığı, psikolojik bir hastalıktır ve kaygı bozukluğu olarak da bilinmektedir. Çoğunlukla stres, endişe gibi duygular içerisine giren bu rahatsızlıklarda mutlaka bir destek alınmalıdır. Aksi halde, anksiyeteler daha ciddi bir hale gelebilmektedir. Panik atak rahatsızlığının tedavisinde birçok farklı yöntemi bulunmaktadır. İzmir psikiyatrist olarak söyleyebiliriz ki, panik atak hastaları ya ilaç ya da davranışsal adı verilen bir terapi yöntemi ile tedavi yollarını tercih etmektedirler.

Panik Atak Bozukluğunda İlaç Tedavisi

Panik atak, ruhsal rahatsızlıklardan bir tanesidir. Yaygın bir rahatsızlık olan panik atakta ilaç tedavisi kalıcı ve kesin çözüm üretmemektedir. Öncelikle, panik atak ilaçları kullanan çoğu hastada ilaca rağmen ataklar tekrarlayabilmektedir. Panik atak ilaçlarının ana fonksiyonu sakinleştirmektir. Vücudu sadece sakinleştirmesi ile bilinen bu ilaçlara karşı insan vücudu alışkanlık göstermektedir. Kısa süre içerisinde hastaların vücudu bu ilaca alıştığı için ilacı bırakma süreci de oldukça zorlu olabilmektedir. İzmir psikiyatrist olarak panik atak ilacı bırakıldığında hastalarda görülen semptomlar şu şekildedir;

  1. Anksiyetelerin daha şiddetlenmesi ve kaygı şiddetinin artması
  2. Çeşitli Halüsinasyonlar: Hastalar hem uyku halinde hem de günlük yaşamlarına devam ederken gerçek dışı görüntüler görebilir.
  3. Şiddetli Uykusuzluk ve Uyku Düzeni Bozukluğu: İlacı bırakan kişiler, uykuya dalmaya çalışırken büyük zorluk yaşarlar ve şiddetli bir uykusuzluk problemi ile mücadele ederler.
  4. Sürekli Devam Eden Agresif Davranışlar: İlacı bırakan hastalarda gereksiz durumlarda dahi rastlanan sinirlilik hali.
  5. Depresyon: Depresyon, tüm insanlarda görülebilecek bir psikolojik rahatsızlık olsa da panik atak ilacını bırakan kişilerde görülme oranı daha yüksektir.
  6. Titreme ve Kasılmalar: İlacın bırakılmasından kısa süre içerisinde devamlı titremeler meydana gelebilmektedir. Sonrasında bu kasılma ve titremeler daha şiddetli bir hale gelebilmektedir.
  7. Mide bulanması
  8. Denge Sorunu
  9. Baş Ağrısı ve Dönmesi

Panik Atak Rahatsızlığında Kognitif Terapi

Panik atak rahatsızlığında hem ilaçla devam eden hem de yalnızca bu terapi yönteminin uygulandığı tedaviler uygulanmaktadır. Kognitif terapi yöntemi, ilaç tedavisinden daha etkili olan bir terapidir. Bilimsel araştırmalarda da kanıtlanmış olan kognitif tedavide terapistler duygu ve düşünceleri yönetmeyi ve tanımlamayı sağlayan yöntemler izlemektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir