× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

Web sitesi tasarımı yapımı, işletmelerin kurumsal imajını yansıtan ve tanıtımını yapmamızı sağlayan, internet ortamında yayınlanan sisteme “web sitesi” denir. Bu sitelerin metin, görsel, video gibi tasarımlarla kişileştirilmesine ise “web tasarımı” denir. Web tasarımı yapmak için öncelikle konunun belirlenmesi gerekir. Örneğin; teknoloji, yemek, kozmetik vs. gibi konulardan oluşabilmektedir. Bu tasarımı yapan kişilere ise “web tasarımcısı” denir.

Web tasarımcıları web sitesi bakım ve onarımını da yapabilir. Web tasarım işlemini yapan kişiye “Frond-end Developer” denir.

Frond-End ve Back-End Kavramları

Web sitesi tasarımı yapımı, web tasarımı ve web programlama olarak iki ana başlık altında incelenir. Web sitesi tasarımı yapan kişi bu iki alanı da bilmesi gerekir. Frond-end web tasarımı, Back-end ise web sitesi kısmını ele alır.Frond- end kısmında tarayıcıların görüntü oluşturmak için kullandıkları yapı HTML,CSS ve JavaScript yapılarıdır. Back-end kavramında, ASP.NET, PHP, JAVA, NodeJs’dir.

Web Sitesi Nasıl Yapılır Sıfırdan Başlayanlar

Sıfırdan web sitesi tasarımı yapımıiçin öncelikle kod bilgisi gerekir. Kod bilgisi olan kişiler HTML, CSS işaretleme dilleri ile de web sitesi geliştirebilir. Ya da hazır web sitelerinden beğenilen tasarım indirilerek de site yapmak mümkündür. Kod bilgisi olmayan kişiler içinde, ücretli ve ücretsiz web sitesi sunan birçok site vardır. Bu sitelerde istenilen temalar ve içeriklerde değişiklik yaparak kullanılır.

Web Sitesi Tasarımı Nasıl Yapılır

Web sitesi tasarımı yapımı öncelikle site haritası hazırlamamızkolaylık sağlar. Site menüsünde hangi sayfaların yer alması, sayfa içeriklerinde hangi bağlantıların yer alacağıbelirlenmelidir. Bir sonraki adımımızda kategori çalışmasıdır. Kategori çalışmalarımızda, yalın bir yapı kullanılması gerekir.Sayfa taslağını oluşumunda ise, müşterilerin beklentilerini ve şirketinin kimliğini karşılamalıdır. Web tasarımı yapımında en önemli etkenlerden birisi de tema seçimidir. Sitemize uygun bir tema seçtikten sonra içerik planı anlaşılır ve sade olması önemlidir. Bu sayede kullanıcılar sitemizde istediği bilgiye kolay bir şekilde ulaşabilme fırsatı bulurlar. Alan adlarını belirlerken, işletmenin bölümleriyle alakalı, kısa ve anlaşılması kolay olması gerekir.

Hazır Web Sitesi

Web sitesi tasarımı yapımı, içerik planının ve temalarının, hazır olarak kullanıcıya sunan sistemlerdir.Hazırweb sitesitasarımı oluşturduktan sonra, web tasarımı hızlı bir şekilde yayınlanabilir, böylece bize zaman kazandırır. Maliyet açısından, sıfırdan yazılım yapmak kadar fazla değildir. Dezavantajı, temayı sadece siz değil, sizin gibi birçok insanın kullanması ve özel olmamasıdır.

Ücretsiz Web Sitesi Nasıl Yapılır

Ücretsiz web sitesi tasarımı yapımı, sıfırdan kod kullanmadan bedava sitesinin kurulmasıdır. Ücretsiz olması, güvenli bir site olduğu anlamına gelmeyip, araştırma yapılarak doğru, güvenilir bir site kurulması gerekir. Çünkü web siteleri bizi sanal ortamda temsil eden kimliğimizdir. Ücretsiz hizmet sunan web siteleri şu şekilde sıralanabilir;

Wix.com, Godaddy.com, Site123, Zyro, SiteW vs. şeklinde sıralanabilir.

Web Sitesi Nasıl Yapılır HTML

HTML ile web sitesi tasarımı yapımıiçin kullanılan işaretleme dilidir. Amacı, web sitesi için görsel, metin ve video gibi içerik konumlandırma sağlamaktır. Sadece HTML kullanarak web sitesi hazırlamak mümkündür fakat günümüzde sadece HTML kullanımı yetersiz kalmaktadır. Metin ve formatları biçimlendirmek, stil belirlemek, renklendirmek için CSS kullanımına, web sitelerini hareketli hale getirmek için JavaScript diline öğrenmek gerekir.JavaScript son zamanlarda en popüler diller arasında yerini alır.


Web TasarımKodlama Nasıl Yapılır

Web sitesi tasarımı yapımı ile ilgili bilinmesi gereken en önemli kavram programlama yani kodlama kavramıdır. Programlama dilleri bilgisayara ne yapması gerektiğini söyleyen komuttur. Bilgisayar yapılması gereken işlemi makine dili ile yapılmasını ister. Bu işlem bir yazılımcı tarafından yapısal bir dil ile bilgisayara çevrilmesi gerekir. Bu çevirme işlemine “derleme” denir. Web kodlarında C#, JAVA, ASP.NET, PHP, VB.NET, XML gibi diller kullanılır.

Web Tasarım Uzmanlarının Maaşları

Web sitesi tasarımı yapımı genelde özel sektöre yönelik çalışma olanakları sağlar. Bu nedenle, bir web tasarımcısının maaşı çalıştığı işletmeye göre değişiklik gösterebilir. Günümüzde web tasarımcıları, ortalama 3000-4000 arası maaş alırlar. Bu fiyat bilgiye ve tecrübeye dayalı daha fazla olabilir.

Web Tasarım Programları

Web sitesi tasarımı yapımı işleminde kullanılan HTML editörleri kişinin isteğine bağlı farklı olabilir ve bu programlar şu şekilde sıralanabilir;

İlk olarak günümüzde en çok kullanılan programlar arasında “AdobeDreamweaver” programı vardır. Dreamweaver lisanslı bir programdır. 30 günlük kullanım hakkı vardır. Dreamweaver programını, Adobe Creative Cloud sayfasından üye olup indirilir. Kurulumu kolaydır.

Bu programlar dışında son zamanlarda oldukça popüler olan “Visual StudioCode” editörünü ile de web tasarımı yapılabilir. Visual StudioCode editöründe zengin bir kod tanıma içerikleri vardır. Bu editör ücretsizdir ve kurulumu kolaydır.

Bu programların yanı sıra diğer alternatifler ise; Brackets, Atom, NotePed++ vs. gibi editörleri kullanmak mümkündür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir