× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

Çocuklar gelişme döneminde oldukları için beslenmeleri büyük önem taşıyor. Kemiklerinin gelişimi, vücut direnci kazanma bakımından düzenli beslenmeleri gerekiyor. 3 yaşına kadar çocuklar hızlı bir gelişme gösterirler. Bu dönemde çocuğa dengeli bir beslenme alışkanlığı kazandırmalısınız. Bu yazımızda 3 yaşındaki çocuğun beslenmesi nasıl olmalı hakkında bütün detayları bulabilirsiniz.

 3 Yaşındaki Çocuğun Beslenmesi Nasıl Olmalı?

 Bebeğiniz 3 yaşına geldiğinde daha az yemek isteyebilir. Bu durum çocuğunuzun iştahının kesildiği anlamına gelmiyor. Büyüme hızı ilk yıllara göre daha yavaş olduğu için çocuğunuz daha çabuk doygunluk hissi yaşıyor. Bu dönemde 3 yaş çocuğun beslenmesi küçük porsiyonlarda ama daha çok besleyici olmalıdır.

 3 yaşındaki bir çocuk, bir yetişkinin yediği yemekleri yiyebilir. Genel olarak 3 yaşındaki bir çocuk bir yetişkinin yediğinin yarısını tüketebilir. Daha küçük porsiyonlarda az ama sık bir beslenme düzeni oluşturmalısınız.

 Kahvaltı günün en önemli öğünü olduğu için, mutlaka kahvaltı alışkanlığı kazandırın. Kahvaltıda çay yerine süt, bitki çayı verin. Daha sonra isterse, açık çay verebilirsiniz. Öğle ve akşam öğünlerinin arasında ara öğünler oluşturun. Ara öğünlerde kendi hazırlayacağınız meyve suyu, meyve, kuru yemiş, yoğurt verebilirsiniz.

 3 Buçuk Yaşındaki Çocuğun Beslenmesi

 3 yaşını dolduran bir çocuk 3 5 yaş çocuğun beslenmesi grubuna giriyor. Bu yaşta daha çabuk “doydum” sözünü kullanırlar. Karbonhidrat ve şekerli gıdalarla beslenmeye daha meyillidirler. Bunun için baskıcı ve katı kuralcı bir yaklaşım yerine kendiniz için de hazırlayacağınız sağlıklı, besleyici yemeklere onu hazırlamalısınız.

 3 yaşından sonra çocuk da daha çok seçicilik ve bazı yemekleri yememe olgusu görülür. Onun istediği yemekleri yapmak yerine alternatif başka bir sebze önermelisiniz. Önereceğiniz iki sebze yemeği dışında başka bir yemek sunmayın. Ödül, ceza sistemine kesinlikle girmeyin. Şayet yememekte çok ısrarcı olursa, öğünü atlayın. Sonraki öğün yemek zorunda kalacaktır.

 3 Yaş Çocuğun Beslenme Düzeni

 3 yaşına gelen bir çocuk artık bir yetişkinin yediği yemeklerden yiyebilir. Bir yetişkin kadar olmasa da onun yediğinin yarısı kadarını tüketebilir. Fakat gelişme çağını daha tamamlamadığı için dengeli, düzenli ve sağlıklı beslenmeye ihtiyacı vardır. Kısacası günde 4-6 öğüne ihtiyacı bulunuyor.

 Çocuğu dengeli ve sağlıklı beslemek için;

 1-Süt ve sütlü gıdalar,

 2-Etler,

 3-Baklagiller

 4-Yumurtalar,

 5-Sebze ve meyveler,

 6-Unlu ve nişastalı temel besinler 3 yaş çocuğun beslenme menüsü içinde yer almalıdır.

 3-4 Yaş Çocuğun Beslenmesi

 Ebeveynlere düşen en büyük görev çocuklarına doğru ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazandırmaktır. Çocukları sağlıklı beslenmeye özendirmek en önemlisidir. Bu nedenle 3 4 yaş çocuğun beslenme tablosu hazırlarken her gruptan besine yer vermelisiniz. Örneğin sadece karbonhidrat grubu beslenmeye ağırlık vermemelisiniz. Bir makarna yaptığınızda, porsiyonu küçük tutup, yanına bir sebze çorbası ekleyebilirsiniz.

 3-4 yaş çocukların daha aktif oldukları dönemdir. Çocuğun sevdiği sağlıklı yiyeceklerle beslenme menüsü hazırlayabilirsiniz. Her öğünde mutlaka protein, yağ, karbonhidrat olmalıdır.

 Bu yaş grubu çocuklar hazır yiyecekleri sıklıkla talep edeceklerdir. Hazır şekerleme, bisküvi almak yerine onların şeker ihtiyacını karşılayabilecek kek, kurabiye yapabilirsiniz.

 3 Yaş Çocuğun Yemek Yememesi

 Birçok anne-baba çocuğunun yemek yememesinden, iştahının azlığından şikayetçi oluyor. İştahsızlık, ebeveynlerin ortak şikayetidir. İştahsızlığın altında farklı nedenler yatabiliyor. 3 yaş çocuğun yemek yememesi hem psikolojik hem de bedensel olabiliyor.

 3 yaşındaki bir çocuk reklamlarla ve dış dünyayla tanışmıştır. Aileden bağımsız olarak kendi beslenme düzenini kurmaya çalışacaktır. Bu nedenle ailenin önüne koyduğu yemekleri yemeyebilir. Eğer kendi istediği yemekleri yiyorsa sağlığında bir sorun yok demektir. Fakat onun sevdiği yemekleri de yemiyorsa ya bir travma yaşıyordur ya da sağlıksal sorunu vardır. En kısa sürede bir çocuk uzmanına filmciürmelisiniz.

 3 yaşındaki çocuk hep aynı yemekleri yemek isteyecektir. Sadece makarna, patates kızartması, pilav, tost, hamburger isteyebilir. Ailenin öncelikle rol örnek olarak sağlıklı beslenmesi ve çocuğun da buna uymasını sağlaması gerekiyor. Önce siz yemek seçmeyeceksiniz, yemesi için aşırı ısrarcı, baskıcı olmayın. Ödül-ceza sistemi uygulamayın. Sevdiği bir sağlıklı yemeği farklı türlerde yapmaya çalışın.

 3 Yaş Çocuk Yemek Tarifleri

 Gelişim çağında olan çocukların yemeklerde seçici olması, her yemeği yememeleri ebeveynleri zor durumda bırakıyor. Çocuğa yemek yedirmek için her yolu deniyorlar. Çocuğunuza yemek yedirmeyi sevdirecek, zevkle yiyecekleri 3 yaş çocuğu için yemek tarifleri bulunuyor. Bu tarifleri deneyerek onu sağlıklı besleyebilirsiniz. Tarifleri hazırlamadan önce çocuğunuzun alerjik reaksiyonunu bilmenizde fayda vardır.

 1-Tost Ekmeğinden Pizza; Tost ekmeğinin üzerinden merdaneyle geçin. Üzerine domates sosu sürün. Kaşar rendesi serpiştirin. Çocuğunuzun zevkine göre mantar, zeytin, biber, ıspanak, roka, kabak ekleyin. Üzerine yine kaşar rendesi gezdirin. 120 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

 2- Eğlenceli Kahvaltı Suşi; 3 çorba kaşığı mısır gevreğini bir kaseye koyun. Üzerine bir tatlı kaşığı bal ekleyip, karıştırın. Karışımın içine kabuğu soyulmuş bir bütün muz yerleştirin. Karışımın, muzun her tarafına işlemesini sağlayın. Muzu çıkarıp,bir tabağa yerleştirin. İsterseniz muzu dilimleyebilir, üzerine orman meyveleri ekleyebilirsiniz.

 3-Sağlıklı Atıştırmalık; Bir havucu rendeleyin. 3 yemek kaşığı yoğurtla karıştırın. 2 patatesi ince dilimler halinde kesin. Dilimleri zeytinyağıyla karıştırın. Yağlı kağıt serilmiş, fırın tepsisine dizin. 170 derecede üzerleri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarıp, hazırladığınız sosla birlikte servis yapın.

 4- Ispanaklı Omlet; Omlet harcını hazırlayın. İçine doğradığınız ıspanakları ekleyin. Harcı, tavada pişirip, servis tabağına alın. İki zeytini göz, domates dilimlerini dudak, salatalıkları saç yapabilirsiniz.

 5- Balık Köftesi; Bir adet havuç ve patatesi küçük dilimleyip, 10 dakika haşlayın. Çeyrek soğan ve bir tutam maydanozu kıyın. Haşlanmış patates ve havuçla karıştırın. İçine küçük parçalara ayırdığınız 150 gr balık etini ekleyin. Şekilli köfteler yaparak, önce çırpılmış yumurtaya sonra galeta ununa batırın. Yanmaz tavada önlü-arkalı pişirin.

 3 Yaşındaki Çocuğun Beslenmesi Menüsü

 Dengeli ve sağlıklı beslenme, 3 yaş çocuğu beslenme için büyük önem taşıyor. Sağlıklı bir zihin ve bedensel gelişimi için 3 yaş çocuğun günlük beslenmesi protein, yağ ve karbonhidrat bakımından zengin olmalıdır. 3 yaş çocuğun beslenme tablosu hazırlanırken süt, sütlü gıdalar, süt ürünleri, yumurta, beyaz-kırmızı et, baklagiller, sebze ve meyve dengesi çok iyi ayarlanmalıdır. Sevdiği sağlıklı besinler de dikkate alınarak 2-3 yaşındaki çocuğun beslenme tablosu bu kriterler dikkate alınarak hazırlanmalıdır. 2-3 yaş çocuğun beslenmesi için örnek bir menü şöyledir;

 Sabah; Tahıllı ekmek üzerine sürülmüş beyaz peynir+1 haşlanmış yumurta+bitki çayı/süt/meyve suyu

 Ara; Meyve

 Öğle; 1 kase sebze çorbası+1/2 kase yoğurt+1/2 kase pilav/makarna/1 dilim peynirli börek

 Ara; Meyve

 Akşam; 1 tabak kuru fasulye yemeği+1 bardak ayran

 3 Yaş Çocuğu Beslenme Listesi

 2 yaşından itibaren çocuk, aile içinde bağımsız bir birey oluyor. Yemek konusunda seçici olmaya başlar. Bazı günler az, bazı günler çok yiyebilir. Bu değişimi göz önünde bulundurarak sağlıklı ve dengeli bir 3 yaş çocuğu beslenme listesi hazırlamalısınız. Beslenme listesinde;

 – Bir yumurta,

 – Yarım litre süt,

 – Et veya baklagillerden biri,

 – Mevsim sebzesi,

 – 1-2 meyve,

 – 3 dilim ekmek

 – Nişastalı besinler mutlaka olmalıdır.

 3 Yaşındaki Çocuğun “Anne, Cennette yemek var mı” Sorusu

 Küçük yaştaki çocuklar sordukları sorularla büyüklerini hem şaşırtıp hem de zor durumda bırakabiliyorlar. Küçük bir Halepli kızın “Anne, Cennette yemek var mı” sorusu meraktan ziyade, içinde bulunulan durumu ortaya çıkarması açısından önemlidir. Halep’teki iç savaş nedeniyle baba ve kardeşlerini kaybeden küçük kız, aynı zamanda açlıkla da savaşmaktadır. Cennette, her çeşit yemeğin olduğunu öğrenince “o zaman ölüp, cennette gidelim” acizliğini i yaşıyor.

 Küçük kızın yaşadığı trajedinin dışında genellikle çocuklar dünyayı yeni keşfettikleri için sık sık soru sorarlar. Bu sorular sizin için garip gelse de, geçiştirmeyin. Bilginiz dahilinde, değilse bilgi alarak cevaplayın. Vereceğiniz cevaplar, onun gelişmesinde doğrudan etkili olacaktır.

 3 yaşındaki çocuklar ailenin bağımsız bireyi konumundadırlar. Bu dönemde sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni oturtmalısınız. Sağlığa faydalı besinlerle kurulmuş bir beslenme listesi oluşturmalısınız. Ödül-ceza sistemi, baskıcı bir tutum yerine onun sevdiği sağlıklı yiyecekler çerçevesinde, farklı lezzetleri de katarak yemesini sağlamalısınız.

Bir Yanıt

  1. Wow, that’s what I was exploring for, what a information! present here at this website, thanks admin of this site.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir