× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

5G TEKNOLOJİSİ nedir ve neleri kapsar?

Mobil işletim sistemleri insanların birbiriyle iletişimini ve verilere ulaşma şekillerini değiştirdi hâlen değiştirmeye devam ediyor. İlk nesil mobil iletişim sistemleri (1G) yalnızca seslerin gönderilmesine izin veriyordu. 2G ses iletimini ve sms, mms gibi metin mesajlarını gönderebiliyordu. 3G de ise görüntülü konuşma hayatımıza girdi bununla beraber canlı yayın yapma, telefonlardan internete erişim gibi özellikleri de kattı. Ver aktarım hızı saniyede 2 megabite ulaşması sayesinde bunlar gerçekleşti diyebiliriz. 4G de veri aktarım hızı büyük bir ilerleme kaydedereksaniyede 100-1000 megabite ulaştı. Arabayla giderken ya da otururken mobil telefonunuzdan hızlı internet deneyimi, birden fazla kişi görüntülü konuşabilme ki şu anda en çok kullandığımız özellik olabilir. Bunlar gibi deneyimleri sunuyor 4G.

5G teknolojisi beklendiği üzere veri aktarım hızının artması, yüksek kapasiteli verileri gecikme süresini azaltarak düşük maliyetli bir şekilde güvenli mobil iletişim sistemi sunulması amaçlandı.

Veri aktarım hızını saniyede 20 gigabite ulaşması ise bize bulut sistemleri, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik uygulamalarını indirmeden bir tıkla kullanmayı vadediyor.

Mobil iletişim sistemleri veri iletimini radyo dalga boyundaki elektromanyetik dalgalar sayesinde sağlanır. Normalde bu ölçek dalga boyu santimetreydi fakat günümüzde akıllı telefon kullanımın artması, nesnelerin interneti gibi cihazların yavaşlaması, bağlantısının kopması türden sorunlara çözüm olarak veri aktarım hızını dalga boyunu milimetre ölçeğinde olan (6-100 gigahertz frekans aralığında) taşımayı düşünüyorlar.

İnternette ikinci sorunlardan biri olan “gecikme”. Veri, dünyanın herhangi bir yerindeki noktadan başka bir noktaya iletilmesinde geçen süreyi azaltmak istiyoruz peki neden? Çünkü Tesla’nın ürettiği sürücüsüz otomobiller ve uzaktan kontrol sistemleri için bu sürenin azaltılması hayati önem taşıyor. 4G de gecikme süresi 30-50 milisaniyelerde dolaşıyordu 5G ile gecikme süresinin 1 milisaniyeye ulaştırılması hedefleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir