× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

Ağız yaralarından birçok kişi şikayetçidir, Aft ve ağız ülseri diye de bilinen ağız yaraları ağız bölgesinde dil, diş eti, yanak ve dudakta meydana gelirler. Görüntüsü Sarı veya beyaz renkli olabilen ülserler 1–2 mm derinliğine kadar inerler. Ağız yaraları tek başına ya da çok sayıda da çıkabilir. Kadınlarda daha sık görülebilen ağız yaraları değişik sebeplere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.

Ağız Yaralarının Nedenleri

Ağız yaralarında değişik faktörler rol oynamaktadır, ancak bu her zaman ciddi bir sorun olduğunu varsaymanıza neden olmamalı. Sağlıksız beslenmek ya da diğer bir ifade ile buna bağlı olarak bağışıklık sisteminde düzensizlik, sadece ağız yarası değil tüm hastalıkların başlıca nedenlerindendir. Ağız ülserine maruz kalmadan önce vücut direncini artıracak şekilde beslenmeye özen göstermeniz gerekmektedir. Kendinize bakım yapmadığınızda ağız yarası oluşumu hızlanacak hatta çokça tekrarlanacaktır. Kontrolsüz antibiyotik kullanımı da bağışıklık sisteminizi oldukça etkilemektedir. Bu nedenle her hastalandığımızda antibiyotik kullanımı doğru bir davranış olmamaktadır. Antibiyotik kullanımı böbreklere ve bağırsak ortamında yaşayan faydalı bakterileri de yok etmektedir. Ağız ülseri oluşumunda etkili olan diğer faktörler şunlardır; 

Diş macunu: Diş macunlarının içinde bulunan köpürtücü madde(sodyum lauryl sülfat) ağız yaralarının nedenlerindendir. Bu nedenle içinde florür olan diş macunları tercih edilmelidir.

Tütün kullanımı: Sigara tüketimi ve tütün çiğnemekte ağız yaralarına neden olmaktadır.
Stres: Özellikle çoğu hastalıklarının en büyük sebeplerinden biri strestir. Sürekli agresif olma durumu kişinin fiziksel direncinin kırılmasına neden olmaktadır. Direnci kırılan insanda ağız yarası oluşumu hızlanabilir. Kadınlar da özellikle adet öncesinde sıklıkla karşılaşılmaktadır.

Yiyecekler: Yediğimiz yiyeceklerin dokuları, sıcaklığı ve soğukluğu ağız yarası oluşumuna neden olabilir. Sert olan gıdalar yumuşak olan ağız mukozasını tahriş edebilir ve ağız yarası oluşumuna sebep verebilir. Yoğun tuz ve acı gıda tüketimi, aşırı sıcak yiyecekler de ağız yarası oluşumuna neden olur.

Ağız Yaralarının Tedavi Şekli

Genellikle ağız yaraları 7 ila 10 gün için de iyileşebilmektedir. Doktor kontrolünde doktorunuz size antibiyotik tedavisi ve gargara verecektir. Bunlarla büyük oranda iyileşme sağlanabilmekte, tedavinizi hızlandırılabilmektedir.

Ağız yaralarında mevcut yara bölgesine tuz koymak ağız yaraları ile mücadelede etkili bir yöntemdir. Direk yara üstüne uygulayabildiğiniz gibi su ile karıştırıp gargara yapabilirsiniz, tuzun yakıcı özelliği olduğundan bunun yara üzerinde erimesini sabırla bekleyin. Canınız yanabilir ancak bu yaraları mikroplardan arındırdığı için iyileşme süresini azaltacaktır. Dilinize ve ağzınıza günde 3 kez tuz uygulayabilirsiniz.

İçinde asit içeren yiyeceklerden kaçının bunlar tedavi sürecinizi etkileyecektir. Yememeniz gereken gıdaların başında Domates, baharatlı yiyecekler ve narenciye grubu vardır.

Ağız yaraları için sıklıkla kullanılan bir diğer yöntem ise kabartma tozu ile yapılan macundur. Temiz bir kap içine kabartma tozu ve birkaç damla su ilave ettikten sonra macun kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Bu karışımı eriyinceye kadar yaralı bölgede tutun, günde 3 defa bu uygulamayı gerçekleştirebilirsiniz.


Ağız Yaralarında Kullanılması Gereken Besin Maddeleri İse Şunlardır

Ağız yaralarınız geçmediği ya da sürekli tekrar ettiği takdir de mutlaka uzman bir doktora gitmelisiniz. Bazı belirtiler basit gibi görülse de geçmeyen yaralar başka hastalıkların belirtisi olabilir. Altında yatan sebeplerin teşhisini öğrenebilir ya da bir hastalık mevcut ise tedavisini erkenden başlatabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir