× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

Menenjit hastalığı genelde 2 yaş altındaki bebeklere görülebilen hastalıklardan biri olmaktadır. Menenjit hastalığı beyinde ve omurilik kısımlarında bulunan zarlarda görülen iltihaplanma olduğunu belirtmek gerekmektedir. Bu hastalığın meydana gelmesinde virüslerin, bakterilerin ve zararlı organizmaların oldukça fazla etkisi olduğunu söylemeliyiz. Menenjit hastalığına bebeklerin yetişkin insanlara göre yakalanma ihtimalleri daha fazladır. Bu fazlalık oranı ise bebeklerdeki vücut dirençlerinin oldukça düşük olmasından kaynaklanan bir sorun olarak göze çarpmaktadır. Hayata gözlerini yeni açmış bebeklerin ileriki zamanlarında menenjit hastalığına yakalanma risklerinin oldukça fazla olduğu da bilinen bir gerçektir.

Bebeklerde Menenjit Hastalığının Sebebi Nedir?

Bebeklerde menenjit hastalığının ortaya çıkmasında iki farklı etken bulunmaktadır. Bu iki farklı yöntemlerin isimleri ise viral ve bakteriyel özellikli olduğunu söylememiz lazım. Yeni doğmuş bebeklerde görülen menenjit hastalığını genelde 2 ile 3 ay etkisini göstermektedir. Hastalığın belirtileri gözüken bebeklerin tedavileri kısa süre içerisinde yapılmaz ise bebeklerde sağır kalma durumları, zekalarında zayıflamalar ve en son aşama olarak ölümlere gidebilecek kadar sıkıntılı durumların meydana gelmesi kaçınılmaz bir gerçek olmaktadır. Bebeklik dönemlerini geçiren bireylerde ise çocukluk dönemlerinde menenjit hastalığına yakalanma durumunda tedavi edilmesi halinde 10 gün gibi kısa süre içerisinde hastalığın önüne geçilerek hastalığın atlatılması sağlanmaktadır. Viral menenjit olarak bilinen hastalık ise gribin bir diğer cinsi olduğunu söyleyebiliriz. Yine bu hastalık çeşidinde de tedavinin geç yapılması veya hiç tedavi yapılmaması halinde beyinde hasar bırakma, kulak zarında meydana gelen hasar nedeni ile sağırlık ve kanda meydana gelen zehirlenme durumları ortaya çıkabilmektedir.

Viral menenjit hastalığında öksürerek veya hapşırarak hava yolu teması ile bulaşıcılık göstermektedir. Bunun yanı sıra kişinin kendine hijyen açısından dikkat etmemesi halinde de bulaşıcılık oranında artışlar gözükmektedir. Bu duruma bir örnek vermek gerekirse, tuvaletten çıkıldığında ellerin yıkanmaması halinde viral menenjit hastalığının dağılmasına yol açabilmektedir. Bakteriyel açıdan virüslü olan bir kişi aynı evde kalan diğer kişilere bu hastalığı bulaştırma ihtimali de bir o kadar yüksek olmaktadır.

Bebeklere menenjit hastalığının bulaşmasında birçok etken de vardır. Bunlar arasında; Bebeğin yanaktan öpülmesi ve bebeğe olan temasın artırılması, bebeğe yakın olan bir kişinin o anda hapşırma durumunun veya öksürme durumunun olması, kişiye ait olan özel eşyaların bebeğin alabileceği yerlerde olması nedeni ile bebeklerin o eşyaları kullanmaları sayesinde de bebeklere menenjit hastalığının bulaşma durumları oldukça kuvvetlilik kazanmaktadır.

Bebeklerde Menenjit Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Bebeğin cildinde meydana gelen yüksek ateş, boyun kısımlarında oluşan sertlik durumları, bebeğin düzenli olarak beslenme alışkanlıklarının dışına çıkarak düzensiz beslenmeye doğru yönelmesi, bebeklerin baş kısımlarının üst tarafında bulunan yumuşaklıklarda görülen çıkıntı halleri, sürekli olarak ağlama durumu, bebeğin yorgun bir halde olması, durduk yere bebekte görülen sinirli olma hali ve bebeğin hareketsizlik yaşayarak uyuşuk bir tavır takınması menenjit hastalığının belirtileri arasında olmaktadır.

Bebeklerde Menenjit Hastalığına Vurulan Aşı

Bebeklerde görülen menenjit hastalığını aşı ile kesin olarak çözmek doğru değildir. Kısmen de olsa aşı hastalanmanın önüne geçebilecek bir uygulamadır. Bebeklerde 2. ayda, 4. ayda ve 6. ayda aşılarının tam olarak yapılması gerekmektedir. Son olarak da 12 ile 18 aylarının arasında menenjit aşılarının yapılması uygun görülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir