× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

Bilgisayar Toplarken Anakart ve Donanımlarının Seçimi

Günümüzde bilgisayar fiyatları, dolar ile beraber uçuşa geçmiş durumda. Durum böyle iken bir bilgisayar toplama fikri herkesin aklına gelmiştir. Bilgisayar toplamadan önce, bilgisayar kasasının içinde neler olup bittiğinin bilinmesi gerekir. Hangi eleman, kiminle eş zamanlı çalışıyor ve hangi donanıma ne kadar bütçe ayırılması gerekir.. Bunları öğrenmeden bilgisayar toplamanız önerilmez.

Anakart Seçimi

Önceliği her zaman anakart’ a vermeniz önerilir. Alacağınız anakart, kullanabileceğiniz ram boyutu, ddr seçeneğinin ne olacağı, ekran kartının modeli ve işlemci kapasitesine kadar etkileyecektir. Anakart, söylenildiği gibi ana elemandır. Bütün elemanlar Anakart’ ın üzerinde çalışır. Ayrıca anakart boyutu da önemlidir. Alacağınız anakart, kullanmak istediğiniz kasa ile uyuşmayabilir. Bu yüzden anakart seçiminizi, kasa seçimiyle paralel tutun. Piyasada sunulan anakart tipleri büyük olandan küçüğe doğru şu şekildedir;

-Extended ATX

-ATX

-MİCRO ATX

-MİNİ ATX

Her şeyden önce bilgisayarı ne amaçla kullanmak istediğinizi belirleyin. Eğer rahatlıkla her çeşit oyunu oynayabileceğiniz bir bilgisayar toplayacaksanız, zaten geri kalan hemen hemen her alan için kullanışlı bir bilgisayar olacaktır. Çünkü, günümüzde en yüksek performanslı bilgisayarlar oyun için kullanılan bilgisayarlardır. Dikkat edilmesi gerekenleri sırasıyla şöyle açıklayabiliriz;

1. Anakart’ ın Desteklediği Ram ve Ekran Kartı Boyutu

Kullanım amacına göre, ileriki yıllarda değiştirme veya yükseltme ihtiyacınızı göz önünde bulundurarak 4GB, 8GB, 16GB, 32GB şeklinde uzayarak giden seçeneklerin her hangi birini satın alabilirsiniz. Ortalama bir oyun bilgisayarı için 16GB RAM önerilir.

2. İşlemci Soket Tipi

Kullanacağınız işlemcinin soket tipi, anakart ile uyumlu olmalıdır. Aksi takdirde işlemciniz o kart üzerinde çalışmayacaktır. Soket tipleri genel olarak 775, 1150, 1155, 1156 şeklindedir.

3. Anakart’ ın Uyumlu Olduğu RAM Teknolojisi

DDR2, DDR3 veya DDR4 tiplerinden hangisi kullanmak istediğiniz RAM’ e uygun ise onu seçiniz.

İşlemci Seçimi

İşlemci seçerken kafa karıştırıcı bazı noktalardan birisi marka konusudur. İntel ve AMD şirketlerinin rekabeti, son kullanıcılar için ve halk arasında da bir rekabet yaratmaktadır. Aynı işlemcilerin kendi içinde nesillere ayrıldığını göz önünde bulundurursak, aslında i7 5.nesil bir işlemci, i5 8.nesil bir işlemciden iyi değildir. İşlemci nesiline dikkat ederek daha iyi bir performans yakalayabilirsiniz. Sırasıyla göz önünde bulundurulması gerekenler listesi şu şekildedir;

a. İşlemci Frekansı (Clock Speed)

İşlemci’ nin, bir saniye içerisinde yapabildiği işlem gücünü simgeler. Ghz veya Mhz şeklinde ifade edilir. 1 Ghz, 1000Mhz’ e eşittir.  Ne kadar yüksek ise o kadar hızlıdır.

b. Çekirdek (Core)

İşlemci’ nin çekirdek sayısı, performansınızı katlar. 2,4 veya 6 şeklindedir.

c. İşlemci Belleği

İşlemcilerin, L1, L2 ve L3 olarak bellek tipleri vardır. Bunun sebebi sık kullanılan verileri direkt belleğe aktarıp, verileri hızlı aktarmaktır. L1 en hızlısı fakat küçük kapasitelidir, L2 ise L1′ den yavaştır fakat daha büyük bir hafızaya sahiptir. L3 ise en yavaşıdır.

d. İşlemci’ nin Nesili

Nesil büyümesi demek,  işlemcinin performansı arttırılmış demektir. 1.nesil en düşüğü, 8 veya 9.nesiller en hızlılarıdır.

e. İşlemci Mimarisi

Transistör yapısını belirleyen mimarilerdir. Transistör’ ün fazla olması performans demektir fakat işlemcinin daha fazla ısınmasına sebep olur.

RAM (Random Access Memory) Seçimi

Rastgele Erişimli Bellek’ tir. Geçici hafızadır diyebiliriz, bilgisayar kapandığında içerisindeki veriler silinir. Genel olarak RAM seçimi, boyutu (2GB, 4GB, 8GB, …), Hertz aralığı ve DDR tipi belirleyerek yapılır. Tekrar oyun bilgisayarı üzerine örnek verecek olursak DDR3 veya DDR4, 1600 veya 2400Hertz, 8GB veya 16GB olarak uygundur, bütçenize göre seçebilirsiniz.

Ekran Kartı Seçimi

Seçtiğiniz ekran kartı, oyunlarda alacağınız FPS yani kare hızını etkileyecektir. Ya da photoshop gibi programları kullanıyorsanız aynı şekilde kare hızınız artacak veya azalacaktır. Ekran Kartı Bellek Kapasitesi önemlidir, örneğin GTX 1050Ti 4GB yerine GTX 1050Ti 8GB almanız, ekran kartınızın daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Ekran Kartı’ nın Bit değeri ve DDR değeri önemlidir. DDR (DDR3, DDR4) ne kadar yüksek olursa o kadar performans elde edersiniz, aynı şekilde bit değeri (128,256,..) de öyle. En önemlilerinden biri de DirectX kavramı. Bazı oyunlar veya programlar DirectX 12 yi kabul eder ve ekran kartınız eğer DirectX 11 sürümüyle uyumlu ise o oyunu oynayamazsınız.

HDD (Harddisk) ve SSD Seçimi

Harddisk, Dahili Depolama Birimi’ dir. Boyutu ve RPM hızı önemlidir. 7200RPM önerilir ve boyutu da yeni nesil oyunlar oynayacağınızı varsayarsak 1TB altında olmamalıdır.

SSD’ ler ise, daha az güç kullanırlar ve HDD’ ye bakarak daha hızlıdırlar. Aynı zamanda daha pahalıdırlar.

Power Supply (Güç Kaynağı)

Bilgisayar kasasının içerisindeki bütün elektrik enerjisinden sorumlu ve dağıtıcı elemandır. 220V enerjiyi bilgisayar kasasının içerisine dağıtır. Tabii ki burada enerjiyi tamamen ve direkt vermez. Çeşitli hesaplamalar yapar. Watt değeri yüksek bir PSU olması gerekir çünkü, şu ana kadar ortalamanın üzerinde bir oyun bilgisayarı topladık. Eğer seçeceğimiz Power’ ın Watt değeri düşük olursa, kasamızın değeri ne kadar yüksek olursa olsun elemanlar yeterince enerji alamadığı için sağlıklı çalışamayacaktır. Bu sisteme göre 750W değerinde bir Power Supply, hızlı bir şekilde oyun oynamanız için gereklidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir