× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

Makale, yazım öğretim türlerinde araştırmaya en çok ihtiyaç duyulan yazılı üretim ürünüdür. Makale içeriğinde kesin bilgilerden, kaynak beyanı yaparak alıntılardan yararlanmak gerektiğinden araştırmaların doğru yapılmış olması da bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilimsel makale yazarken makale yazma kriterlerinden önce hazırlık yapma kriterlerine öğrenmeniz gerekmektedir.

Kaynak ve evrak hazırlığınızı tamamladığınızda makale yazarken problem yaşamazsınız.

Bilimsel Makale Yazma Hazırlığı Nasıl Yapılır?

Bilimsel makale yazmaya başlamak için öncelikle çalışma yapacağınız alanının belirlenmesi gerekmektedir. Kendinize daha önce üzerinde çalışma yapılmamış bir alan belirlemek birbirinin aynısı makaleler arasından sıyrılıp yükselmesini sağlayacaktır. Bilgi ihtiyacı duyulan makale alanlarını araştırarak kendinize bir alan belirleyebilirsiniz.

Çalışmanızın mutlaka bir amacı olmalıdır. Bir amaca hizmet etmeyen çalışmalar yarı yolda bırakılır.

Bilimsel makale hazırlamaya başlamadan önce kendinize bir amaç edinmelisiniz.

Bilimsel Makalenin Kaynakları Nelerdir?

Resmi tutanaklar, mevzuat, dergiler, tezler, kitaplar, raporlar, akademik yayın yapan dergiler ve internet siteleri, Türk dil kurumu, sempozyumlar, bilimsel çalışma kaynakları olarak değerlendirilmektedir.

Bilimsel Makale İçin Kaynakların Taranması ve Kaynaklara Ulaşmak

Makaleniz için gerekli olan kaynakların nerede olduğunu öğrenmek için kütüphane kitap sorgulama uygulamasını kullanmanız gerekmektedir. Kaynaklarınızın bulundukları kütüphanelerin tespitini yaparak onlara ulaşmanızı daha kolay bir hale getirebilirsiniz.

Gazete arşivlerine ulaşmak için gazetelerin arşiv bölümlerinden erişim sağlamanız gerekmektedir.

Bilimsel makalelere ulaşabileceğiniz siteler;

Kaynakların her birinin internet sitesi bulunmaktadır. Bilimsel makale hazırlarken buradaki verilerden yararlanılabilir.

Bilimsel makalenize örnek teşkil etmesi için belirlediğiniz konu ile aynı ya da kabul görmüş benzer konuları üzerinde yapılan çalışmaların tamamını okumanız size yarar sağlayacaktır. Yapacağınız okumalar elinizdeki kaynakları derlemek ve nereden başlayacağınızı karar vermenize yardım edecek çalışmalardır.

Bilimsel Makale Yazım Kılavuzu

Makalenizi sunuma hazır hale getirirken bir ön söz ya da giriş Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanmalıdır. Ayrıca özet kısmı hazırlanmalı anahtar kelime sunumu yapılmalıdır.

Okuyucu makalede bir kapak görmek ister, makaleyi yazanın adının kapakta bulunması dipnot olarak da unvanının belirtilmesi gerekir.

Kurumlar kendi tez yazım şablonlarını belirledikleri için sabit bir tez yazım şablonu ya da makale yazım şablonu sunmak doğru olmayacaktır. Dil bilgisi yazım ve imla kurallarına dikkat etmek ve özen göstermek şablonların dışında değişmez bilgidir.

Bilimsel Makale Yazmak İçin İpuçları

Bilimsel makale yazmak hemen hemen hepimiz için göz korkutucu bir çalışma hazırlamak demektir. Özellikle işe henüz başlamadan gözünüz korkarsa çalışmanız tamamlanamayabilir. Bu yüzden kendinize güvenerek ve inanarak ilk adımı atmalısınız.

Bilimsel makale hazırlarken yazıyormuş gibi değil, onu bir topluluk önünde sunuyormuş gibi hazırlarsınız hem hazırlarken yorulmazsınız hem de okuyucu için kolay bir metin ortaya koymuş olursunuz.

Kaynak belirtme hususuna dikkat ederek, intihal ve kopya içerikten kesinlikle uzak durmanızı tavsiye ederiz. Günümüzde kopya içerik hemen tespit edilebildiği gibi suç kabul edilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir