× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

Bipolar bozukluk, manik depresyon adıyla da bilinen, dünyada her 50 kişiden birinde görünen bir hastalıktır. Bipolar adından da anlaşılacağı üzere (bir iki demektir, polar ise kutup anlamına gelir) iki kutuplu bir durumdur. Birinci durum duygu durumun yükseldiği, mani olarak adlandırılan haldir. İkincisi ise depresyon olarak bildiğimiz depresif bir haldir. Yani bipolar bozukluğu olan hastalar bu iki uç durumu bir arada yaşamaktalar dır.

Bipolar bozukluk kadın ve erkeklerde eşit olarak görülür. Hastalığın ortaya çıkış zamanı genellikle ergenlik döneminin başlangıcındadır.

Bu hastalık beyinde kaynaklanan problemlerden ötürü ortaya çıkmaktadır. Yani kişinin kişiliğiyle alakası yoktur. Eğitim durumu, ırkı, yaşadığı ülke gibi değişkenler bu hastalığın görülme durumunu etkilememektedir.

Peki ya bu hastalığın belirtileri nelerdir? Bipolar iki kutuplu demek olduğuna göre iki ayrı belirti grubu ortaya çıkmaktadır. Bu gruplardan ilki mani yani duygu durumunun yükseldiği, kişinin aşırı enerjik olduğu haldir.

Mani Döneminin belirtileri

Hasta mani dönemdeyken çevresindeki insanlar tarafından coşkulu, hayat dolu ve eğlenceli olarak bulunabilir. Ancak mani dönem bitip hasta depresif döneme girdiğinde bu durumun tam tersi bir durum ortaya çıkacak, ve kişi herkesten uzaklaşma eğilimine girecektir.

Peki depresif dönemin belirtileri nelerdir?

Depresif Dönem Belirtileri

Peki ya bu bozukluk nasıl tedavi edilir? Bu bozukluğun tedavisinde ilaç tedavisi birinci şarttır. Çünkü bipolar tıbbi bir bozukluktur. Ancak ilaç tedavisi tek başına yeterli olmayacaktır. Grup tedavileri, psikoterapi gibi yöntemler de bu hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Elbette ailenin rolü kişi için çok önemlidir. Ergenlik döneminde ortaya çıkan bu rahatsızlıkta aile desteği tedavinin en önemli unsurlarından birisidir. Bunun bir hastalık olduğu, kişini kendi isteği ve tercihleri doğrultusunda bu şekilde davranmadığı aile tarafından algılanmalıdır.

Peki ya Bipolar bozukluk tamamen tedavi edilebilir mi? Doktorlar bipolar bozuklu tedavisinde iki ayrı metot izlemektedir. Birincisi akut, yani acil tedavi yöntemidir. Bu yöntem belirtileri ortadan kaldırmaya yönelik kısa süreli bir tedaviyi içermektedir. Diğer tedavi yöntemi ise uzun süreli tedavidir. Buna idame tedavisi adı verilir ve hastayı korumaya yöneliktir.

Sonuç olarak bipolar bozukluk tedavi edilebilir, hastanın diğer insanlar gibi sağlıklı bir hayat yaşaması sağlanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir