× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

Hırıltı, insan veya hayvanların nefes alıp verdikleri anda titrek olarak dışarıya doğru çıkarmış oldukları sesler diyebiliriz. Hırıltıların dışarıya vermiş olduğu ses etkileşimleri de değişkenlik gösterebilmektedir. Bazı hırıltılar sadece stetoskop yardımı ile duyulabilirken bazı hırıltılar ise insan kulağı ile rahat bir şekilde dahi duyulabilmektedir. Bebek ve çocuklarda hırıltıların meydana gelmesinde en büyük etkenin grip veya soğuk algınlığı gibi hastalıkları yaşadıkları anda hissetmemiz olanaklı bir hale gelmektedir. Bebek ve çocuklarda görülen hırıltı durumları diğer yetişkin bireylere oranla oldukça fazla olmaktadır.
Bebek ve Çocuklarda Hırıltıların Nedenleri
Bebek veya çocuklarda hırıltıların meydana gelmesinde en önemli rol oynayan etkenin soluk borularına giden veya istemeyerek de olsa kaçan cisimlerden olduğu bilinmektedir. Örnek vermek gerekirse, polen ağaçlarından çıkan polenlerin çocuk veya bebeklerin boğazlarına kaçması nedeni ile hırıltıların meydana gelmesi de kaçınılmaz bir durum olarak ortaya çıkmaktadır. Aslında hırıltılı bir şekilde nefes alıp veren bir kişi için bu hırıltıların tek nedeni bir hastalığa yakalanması demek oldukça yanlıştır. Çünkü, bebek veya çocukların boğazlarına kaçabilecek olan tozlar, polenler ve hayvanlara yaklaşma sebebi ile boğazlarına kaçan hayvan türleri de hırıltılı solunum alıp vermeye bir neden olarak görülmektedir. Bu gibi durumların bebek veya çocukların boğazlarında meydana gelmesi halinde boğazlarının şişerek hem nefes almalarını zorlaştırırken hem de hırıltılı nefes alıp verme gibi sıkıntılara da yol açacağı unutulmamalıdır. Saymış olduğumuz nedenler ile hırıltılı solunum yaşayan kişilerde göz kısımlarında yaşarma belirtileri, burularında akıntıların meydana gelmesi, sürekli olarak hapşırıkların ortaya çıkması ve vücudun üst kısımlarında kızarıkların oluşması görülebilmektedir.
Astım hastalığına yakalanmış olan bir bebeğin veya çocuğun boğazlarında meydana gelen tahrişlenme nedeni ile öksürüklerin olmasıyla boğazların şişmesi gibi sıkıntılar meydana gelir. Boğazların şişmesi demek kişinin nefes alıp vermesinin önüne geçerek hırıltılı bir hal almasını da beraberinde getirmektedir. Astım hastalığı nedeni ile boğazlarında hırıltı veya tahrişlenme yaşayan bebek ve çocukların geçerleri rahat bir şekilde uyuyamadıkları gözlenmektedir. Bu rahat uyuyamamanın sebebi ise hırıltıya bağlı olarak öksürük durumlarının meydana çıkmasıdır.
Gıdalardan geçen alerjilerin boğazlarda hırıltı durumlarının oluşmasına davetiye çıkarması da gözden kaçırılmamalıdır. Gıdaların içlerinde oldukça fazla katkı maddelerinin olması nedeni ile boğazlarda deformasyona neden verebilecek fazlasıyla yabancı ve tehlikeli ürünlerin olduğu akıllardan çıkarılmamalıdır. Bu gıda ürünlerine bir örnek vermek gerekirse, fast food ürünleri denilen hızlı şekilde ve oldukça zararlı bir biçimde hazırlanan besinler boğazlarda sıkıntılı durumların meydana gelmesine neden olmaktadır.
Bebek ve Çocuklarda Hırıltıların Tedavisi
Bebeğinizin veya çocuğunuzun boğazında hırıltıların meydana gelmesi durumunda hiç vakit kaybedilmeden bir doktora filmciürülmesi gerektiği akıllardan çıkarılmamalıdır. Bu sayede doktorun muayenesi sonucuna göre uyumlu ilaçlar kullanılarak boğazda meydana gelen hırıltıların yavaşlatılması da sağlanmış olmaktadır. Bunun haricinde boğaz hırıltısına iyi gelen bir başka yöntem antibiyotik kullanımıdır. Yine bu antibiyotiklerin kullanımı da rastgele değil bir doktor kontrolü altında olmalıdır. Boğazların hırıltısı nedeni ile küçülmesiyle sıkıntılı durumlar oluşacağı için bronş kısımlarının büyümesini sağlayan maddeler kullanılmalıdır. Kullanılacak olan burun spreyleri sayesinde de bebek veya çocuklarda hırıltıların önüne geçilebilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir