× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

DMOZ NEDEN KAPANDI?

Belki biraz geç bir yazı olacak ama bazı ziyaretçilerimin ve arkadaşlarım tarafından sıkça duyduğum bir konu bu; DMOZ NEDEN KAPANDI? Daha önce Dmoz Gerçeği isimli bir yazım vardı, yazının sonuna linki bırakıyorum onuda inceleyebilirsiniz.

Aslında sorunun cevabını  seoya ilgi duyanlardan öğrenebilirsiniz. Teknoloji o kadar hızlı gelişti ki bu gelişime ayak uydurmak her yiğidin harcı değil. Nokia bile telefon sektörünü tek başına domine ederken şuan adını duyan yok. Nedeniyse çok açık. Aç gözlülük ve kibir.

Dmoz kurulduğu günden bitişine neden olan sürece doğru baktığımızda insanlara fayda sağlamayı amaçladığı bu yolda Google’ın da desteğini alarak Dünya’nın en büyük dizini haline geldi. Ne yazıkki bu devasa büyüklükteki dizin, Dmoz’un kendi yazarları tarafından katledildi. Yetersiz ve kendi cebini düşünen yazarların olması gereken siteleri dizinine eklemek yerine alakasız ve kullanıcıya hiçbir katkı sağlamayan kişileri ekledi. Dizin, kullanıcılara en doğal ve kaliteli siteleri göstermeyi amaçlarken Dmoz bunun tam tersini yaptı.

Google her yıl hatta yılda birkaç kez gerçekleştirdiği update işlemlerinde hep doğallıktan ve kaliteli içerikten bahsederken Dmoz’u dikkate alması mümkün olabilir miydi? Örneğin; dijital terminolojiye hakim olduğunuzu düşünerek bounce rate ten bahsetmek istiyorum. Hemen çıkma oranı ziyaretçinin verimliliğini gösterir. Google listelediği sayfalarda ziyaretçi ne kadar süre kalıyor, kaç sayfa geziyor bunlara bakıyor. Dmoz’da kalitesiz sitelerin yer alması bir kere bounce oranlarını inanılmaz şekilde artırmıştı. Bunu gören Google zamanla Dmoz üzerindeki etkiyi azalttı ve sonunda bitirdi.

İşin bir de başka bir boyutada artık kullanıcıların arama standartlarının değişmesi. Yani bir yemek içme mekanı arayan bir kullanıcı Google maps, Foursquare kullanıp daha hızlı ve pratik bir hizmet alıyorken Dmoz’da ne yapsın! Ziyaretçi bir ayakkabı alacaksa pazaryerlerinde aradığı ayakkabıyı ve markaları buluyorken Dmoz’da ayakkabı sitesi mi arasın!

İçeriğin bu denli hızlı tüketildiği günümüzde, sözün özü; fayda sağlamayan hiçbir uygulama, web site hayatta kalamaz. Sizde yapacağının her girişimde bunu dikkate alın Dmoz gibi olmayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir