× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

Hosting çeşitlerine değinmeden önce hostingin ne olduğuna değinelim isterseniz. Hostinge Türkçe karşılığı olarak barıdırma hizmeti diyebiliriz. İnternet dediğimiz ortam aslen bir bilgisayarlar arası ağdır. Aslında bağlandığımız sitelerin tamamı birer bilgisayarda barındırılır ve biz bu bilgisayarlara bağlanırız. Burada da yer sağlayıcı firmaların sattığı hostingler karşımıza çıkar.

Hosting internet hizmeti için özel olarak hazırlanmış ve çok yüksek hızda internet bağlantı hızına sahip özel bilgisayarlarda belirli bir alanın satılması demektir. Aslında barındırma hizmeti satın aldığınızda o firmanın bilgisayarındaki hard diskten belirli bir bölümü kiralamış olursunuz. Sunucu diye tabir ettiğimiz bu bilgisayarlar içerisinde donanımlarda evimizdekinden farklıdır. Yüksek kapasitede hizmet verebilecek şekilde dizayn edilmişlerdir. Zira sunucunun kalitesi ve hard disk kapasitesine bağlı olarak sadece bir sunucuda bin hatta çok daha fazla siteye hizmet sağlayabilirsiniz.

Barındırma hizmeti sağlayıcıları çeşitli hosting paketleri sunarlar, sizde ihtiyacınıza göre hosting paketinizi seçebilirsiniz. Eğer web siteniz oldukça fazla trafik alıyorsa bir hosting hizmeti sizin işinize yaramayacaktır. Zira bu tip hizmetler çeşitli kısıtlamalarla sunulur ve limitlere ulaştığınızda genellikle sizden üst pakete geçmeniz istenir. Bu gibi durumlar yaşamak istemeyen kullanıcılar da doğrudan sunucu kiralama yoluna giderler. Böylelikle sitenizin fazla trafiği sorun olmaktan çıkar.

Peki kaç çeşit hosting var?

İhtiyacınıza göre satın alabileceğiniz iki tip hosting bulunmaktadır. Bunlar Linux ve Windows hostinglerdir. Eğer siteniz PHP tabanlı bir siteyse Linux işletim sistemine sahip bir hosting hizmeti satın almanız gerekir. Zira PHP tabanlı siteler istisnai durumlarda Windows işletim sistemine sahip hostinglerde çalışabiliyor olsalar da çok fazla sorunla karşılaşmak zorunda kalmanızda kaçınılmazdır. Eğer siteniz ASP tabanlı bir web sitesiyse bu seferde Windows tabanlı bir hosting hizmeti satın almanız gerekir. Ancak piyasada günümüzde en fazla Linux işletim sistemine sahip hostingler satılmaktadır. ASP tabanlı sitelerin devri kapanmak üzere diyebiliriz.

Genellikle Windows işletim sistemli alt yapıya sahip hostinglerinonline radyo ve online tv gibi platformların kurulumunda kullanıldığını da hatırlatmakta fayda var.

Kendi Sunucumuzu kurabilir miyiz?

Evinizde kendi sunucunuzu kurmak isteyebilirsiniz. Bunu yapabileceğinizi söylemeliyiz. Özel yazılımlarla normal bir kasayı sunucuya çevirebilirsiniz. Ancak bu tip bir çalışmada web sitenize kaç kişi ulaşabilir buda büyük bir muamma olacaktır. Çünkü evinizde yapacağınız sunucuya yer sağlayıcı firmaların yaptığı gibi 1 gigabit internet hızını sağlamanız neredeyse imkansızdır. Ortalama 16 megabit internet hızınız ile kullanıcıların hizmetine sunacağınız web sitenizin ulaşılabilirliği muhtemelen yüzde on ya da yirmi oranında kalacaktır. Ayrıca bu tip sunucular düzenli olarak bakıma tabi tutulmalıdır. Yeterli donanım ve yazılım bilginiz yoksa paranızı boşa harcamak yerine güvenilir bir yer sağlayıcıdan uygun fiyata hosting satın almanız sizin için çok daha uygun olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir