× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

1. Meta Title

Meta title sayfadaki en önemli SEO faktörüdür. Bunun nedeni, başlığınız ne kadar ilgi çekici ve optimize edilmişse o kadar çok kişinin tıklamasıdır. Genel olarak, gönderiniz ne kadar fazla tıklama alırsa, sayfa değeriniz o kadar yüksek olur.

Hedeflenen anahtar kelimeyi veya anahtar kelime öbeğini başlık (H1) etiketinin başına doğru kullanmayı denemelisiniz, ancak bu mümkün değilse, başlıkta geçtiğinden emin olun.

Ayrıca makalenin arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olacağını düşündüğünüz için aynı anahtar kelimeyi başlık etiketinde bir kereden fazla tekrarlamamalısınız. Bu durum sıralamanıza zarar verebilir.

Ve başlık uzunluğunu 60 karakterin altında tutun.


2. Sayfa Permalink Yapısı

URL’nizin doğru görüntülendiğinden emin olmak, sayfadaki önemli bir metriktir. URL’de hedef anahtar kelimenizi kullanmalı ve URL’de özel karakterler, semboller, köşeli ayraçlar, virgüller vb. kullanmaktan kaçınmalısınız.

URL yapınızdaki dizeleri farklılaştırmak için tire kullanın. Bunlara kalıcı bağlantılar denir ve çoğu web tarayıcısı tarafından desteklenir.

İyi bir kalıcı bağlantı örneği; “https://www.kukumav.net/blog/site-ici-seo-rehberi”

Kalıcı bağlantılar hakkında daha fazla bilgi için Sıkça Karşılaşılan 12 Teknik SEO Hatası makalemize göz atın.

Bir web sitesinin URL’sini değiştirmeniz veya birkaç URL’yi benzersiz bir URL’ye yönlendirmek, 301 yönlendirmeleri için iyi bir yöntemdir. Bununla birlikte, dahili bağlantı için, daha sonra yönlendirilmiş URL’lere yönlendirilen URL’lere bağlantı vermek yerine, doğrudan hedef URL’ye bağlantı oluşturmak en iyisidir. Böylece, yönlendirmeyi kaldırdığınız zaman bu tür hatalardan kaçınabilirsiniz.


3. Başlık Etiketleri

Ana başlığı, alt başlıkları ve önemli noktaları vurgulamak için başlık etiketlerini kullanmalısınız. WordPress’te başlık etiketi H1 otomatik olarak ayarlanmaktadır. Makalenin hiçbir yerinde artık H1 etiketi kullanmanıza gerek yoktur. Ayrıca başlık etiketlerini H1, H2, H3, H4 gibi kronolojik sırayla kullandığınızdan emin olun.


4. Anahtar Kelime Yoğunluğu

Anahtar kelime yoğunluğunu, makaleye oranla ortalama yüzde 4-5 civarında limit koyulması gerektiğini söylesek de her anahtar kelime için bu oran farklılık gösterebilir. Ancak Matt Cutts’ın açıkladığı gibi, gerçek bir sihirli formül yok.

Tavsiyemiz, arama motorunun içeriğiniz hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olmak için anlamsal olarak alakalı kelimeler kullanmanızdır. Ana anahtar kelimenizi ilk paragrafta bir kez ve son paragrafta tekrar kullanın. Ayrıca anlam bütünlüğünü bozmayacak şekilde, mantıklı olan içerikte kullanın.


5. Meta Açıklamaları

Her sayfaya ve blog gönderisine benzersiz ve alakalı bir meta açıklama eklemelisiniz. Yine meta açıklamasında da hedef anahtar kelimenizi kullanmalısınız. Arama motorları anahtar kelimeleri dikkate alırken, kullanıcıların yayını tıklaması da önemlidir. Makul anlamlı ve yayınınızla ilgili kullanıcı dostu meta açıklamalar yazmanız gerekir. Açıklama uzunluğunu 140 karakterin altında tutun.

Meta anahtar kelimelerle ilgili olarak Google, bu anahtar kelimelerle ilgilenmediklerini açıkça ortaya koymuştur. Ancak Bing gibi bazı arama motorları hala biraz ilgilenebilir.


6. Görsel Kullanımları

Web sitenizdeki içeriklerde konuyu daha iyi sunmak adına mutlaka görsellere yer vermeniz gerekir. Ancak arama motorlarına, görsellerin ne ile ilgili olduğunu anlaması için yardımcı olmasınız. Bunun için de görsellerinizde HTML alt metinlerini kullanmalısınız.

Dosya adında IMG123 yerine görselle ilişkili bir isim vermelisiniz. Örneğin, beyaz bir Iphone 8 ürünümüz olduğunu varsayarak bu dosya adı; “beyaz_iphone_8″ şeklinde olmalıdır. Etiketi ise alt=”Beyaz Iphone 8″, title=”Beyaz Iphone 8” olmalıdır.

Görsel optimizasyonu, görsel aramalarından trafik çekilmesine çok yardımcı olur. Resim başlığı ve alternatif metin içindeki anahtar kelimeler, blog yayınınızın daha odaklanmış ve hedeflenmiş olmasına sağlar. Böylece görsel arama sonuçlarında da çıkabilir ve buradan da trafik çekerek SERP performansınızı da arttırabilirsiniz.

Görsel optimizasyonu ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için aşağıdaki makalemizi incelemenizi tavsiye ederiz.

Görsel kullanımlarınızda dikkat edilmesi gereken çok önemli bir konu daha var. Büyük görseller sitenizi yavaşlatabilir ve yavaş yükleme, web sitenizin Google sıralamasında geriye düşmesine sebep olabilir. Bu nedenle aşağıdaki maddeleri uygulamayı düşünebilirsiniz.

Ayrıca kullanıcı deneyimini geliştirmek ve sayfalarınızın daha hızlı açılmasını sağlamak için lazy load yöntemiyle görselleri ertelemeyi etkinleştirebilirsiniz. Lazy load kullanımı ile ilgili aşağıdaki makaleyi inceleyebilirsiniz.


7. Makale Başına Kelime Sayısı

İyi bir metin veya makalede ortalama 600 kelime olmalıdır. İçeriği daha az olan sayfalar Google’da daha geri planda olabilir. Az kelime bulunan blog gönderileri genellikle arama motorlarında iyi performans göstermez. Çünkü genellikle “daha ​​az bilgilendirici” olarak görülürler. Tabii ki, istisnalar vardır, ancak genel bir bilgiye dayalı blog için, en az 600 kelimelik makaleler oluşturmak yararınıza olacaktır. Bir makale yazarken, hedef kitlenizi daima aklınızda bulundurun ve makalenizden yararlandığından emin olun. Ancak yine de kendinizi belirli bir karakterle sınırlandırmayın,

Her sayfanın kapsamlı metinlere ihtiyacı yoktur. Ancak, rekabetçi siteler aynı konuda daha iyi ve daha kapsamlı içeriğe sahipse, daha kısa makaleler sizi dezavantajlı kılabilir. Bu sebeğle en önemli sayfalarınız ve anahtar kelimeleriniz için öncelikleri belirleyin ve faydalı, açıklayıcı, rehber niteliğinde makaleler yazın.

Anahtar kelime araştırması ve hedeflenecek anahtar kelimeleri nasıl bulacağınızı bilmiyorsanız Anahtar Kelime Boşluğu Analizi ve SEO Araçları makalemizi inceleyebilirsiniz.


8. Şema Ekle (Yapısal Veri)

Şemalar (yapısal veriler) rakiplerinizi geride bırakmak için kullanabileceğiniz bir yerel SEO tekniğidir. Şema (Yapılandırılmış veriler) ekleyerek, arama motorunun içeriğiniz hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olursunuz.

Örneğin, telefon numaranızın ve e-posta adresinizin alt bilgide bulunması ziyaretçileriniz için kesinlikle değerlidir, Yapısal verileri kullanarak, alaka düzeyine bağlam verebilirsiniz.


9. Dahili Bağlama

Web sayfalarınızın akıllı bir dahili bağlantı yapısı, içeriğinizin arama motorları tarafından iyi kullanılabilirliğinin ve doğru dizine eklenmesinin temelidir. Her sayfaya birkaç tıklama ile kolayca ulaşılabilmeli ve içerikle ilgili diğer sayfalara veya web sitesinin en önemli ana alanlarına da bağlanmalıdır.  Genellikle bu yapı, sitenizin menü bağlantıları, footer bağlantıları veya arama sonuç listeleri vb. gibi öğeler kullanılarak oluşturulur. Buna ek olarak, okuyucunun belirli konularda daha fazla içeriğe doğrudan erişebilmesi için ilgili sayfalara doğrudan sayfa metninde bağlantılar sağlayabilirsiniz.

Blog yayınlarının birbirine bağlanması, blog okuyucularınızın blogunuzda daha fazla zaman geçirmesine yardımcı olur. Bağlantı kurarken, bir anahtar kelimeyi bağlantı metni olarak kullanmayı deneyin, ancak aşırıya kaçmamaya dikkat edin.

Orijinal gönderiyle ilgili dahili bağlantılar, arama motorlarına içerikte gösterilenden daha fazla bilgi sağladığınızı gösterir. Ancak, birbirine bağladığınız sayfalarınızın alakalı ve gerekli olduğundan emin olun.

Dahili bağlantı, arama motoru optimizasyonunda önemli bir rol oynar. Bağlantı yapısı mümkün olduğunca doğal ve kullanıcı dostu olmalıdır.  Bir sayfada 400’den fazla bağlantı olması durumunda, arama motorları sayfadaki tüm bağlantıları izlemeyebilir. Çok fazla bağlantı içeren sayfalardan kaçınmak için nofollow özelliğini kullanmak en iyisidir. (Yasal uyarılar, veri gizliliği, kullanım şartları sayfaları vs.)

Dahili bağlama yöntemi, çapa bağlantı metinleri hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki makalelerimize göz atın.


10. Harici Bağlama

Kendi blog yazılarınıza bağlantı vermenin yanı sıra, harici web sitelerine de bağlantı vermek harika bir fikirdir. Yine, bunu yalnızca harici web sitesindeki bilgiler, yayınınızdaki bilgilerle ilgiliyse yapmalısınız. Diğer web sitelerine dış bağlantılar genellikle olumludur ve dünya çapındaki web’deki arabağlantı kavramı ile tutarlıdır. Metinlerinizi, alakalı konulara sahip web sitelerine harici bağlantılarla tamamlarsanız, ziyaretçileriniz için ek değer oluşturabilirsiniz. Arama motorları bu bağlantıları iyi içeriğin kalitesinin bir işareti olarak kabul eder.

Yapmaya başlamanızı tavsiye ettiğimiz bir şey, blog yayınlarınıza video eklemektir. Videolar yalnızca yayınlarınızdaki medya miktarını artırmakla kalmaz, aynı zamanda yayınlarınızı çok daha bilgilendirici ve içerik açısından zengin hale getirir.

Makalenizle ilgili diğer sitelere verdiğiniz bağlantılarının yanı sıra, iletişim kurduğunuz sosyal ağlardaki web sitelerine ve profillere de bağlantı verebilirsiniz. Özellikle Youtube kanalınıza veya videolarınıza bağlantı vermek ya da embed ile makalenize eklemek harika olabilir. Youtube SEO bu konuda size neler yapmanız gerektiğini açıklar. Bununla birlikte, tüm harici bağlantılar da, bağlanan içeriğin, genellikle size haber verilmeden değişebileceğini, kaldırılabileceğini bilmelisiniz.

Harici web sitelerine bağlantı verirken, yalnızca güvenilir web sitelerine bağlantı vermelisiniz. Ve bir web sitesinin otoritesi veya popülaritesi hakkında şüpheleriniz varsa, bağlantı çıkışı yaparken bir nofollow etiketi kullanabilirsiniz. Güvenilir web siteleri için dofollow bağlantıları ve daha az güvenilir olanlar için nofollow bağlantıları kullanmalısınız.

Harici bağlama yöntemi, giden bağlantı stratejileri hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki makalemize göz atın.


11. Breadcrumb Doğru Kullanımı

Breadcrumb, sitenizi ziyaret eden kişileri ve arama motoru botlarını web sitenizin düzenini anlamasını ve bu düzene göre hareket etmesini sağlayan bağlantılardır. Örneğin; e-ticaret sitelerinde Erkek Giyim > Erkek Ayakkabı > Erkek Bot gibi bir yönlendirme web sitenizi daha düzenli hale getirecek ve arama motorları web sitenizi kolayca kategorize edebilecektir. Kullanıcı deneyimini iyileştirme konusunda en önemli adımlardan biridir.

Breadcrumb kullanımı ile ilgili daha fazla bilgi almak için aşağıdaki makaleyi inceleyebilirsiniz.

12. 404 Hatasını Düzeltme

Web sitenizde 404 hatası veren sayfalar varsa ziyaretçiler, ziyaret ettikleri bu sayfanızın içeriğini göremez. Bu hata sayfa URL değişikliği, eklentilerin değiştirilmesi, etiket ve kategori değişikliği gibi birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkar.  Çeşitli araçlar ya da yöntemlerle hatalı 404 sayfalarını kaldırabilirsiniz. Büyük sitelerde 404 hatalarını belirlemek zordur. Bunun için doğru araçları kullanmalısınız. 404 hatası kullanıcı deneyimini olumsuz etkiler ve arama motorlarından olumsuz puan almanıza yol açar.

404 veren hatalı sayfaları tespit etmek için aşağıdaki analiz araçlarını kullanabilirsiniz.

En İyi Site İçi SEO Araçları

Sorgunuz için en iyi sonucu analiz etmenize yardımcı olacak birkaç popüler on page SEO aracı var. Bu araçlardan bazıları sayfanızı en iyi sayfalarla karşılaştırır ve sayfa içi SEO’yu geliştirmek için size bazı veriler sunar. Bu araçlardan bazıları;

Sizin için derlediğimiz ücretsiz en iyi 5 SEO Denetim Aracı için makalemizi inceleyebilirsiniz.

Bu SEO araçlarından herhangi birini kullanmak, makalenizin site içi SEO gereksinimleri için optimize etmenize yardımcı olur. Site içi SEO kapsamında yapılması gereken çalışmalar bu başlıklar altında incelenmektedir.

Sayfa İçi SEO Kontrol Listesi

İşte arama motorlarında daha üst sıralarda yer almak için mümkün olan her şeyi yaptığınızdan emin olmak için kullanabileceğiniz bir kontrol listesi;

Site İçi SEO Sıralama Faktörleri

Diğer Sıralama Faktörleri;

Yapılmaması Gereken İşlemler;

Optimizasyon İpuçları;

Haziran ve Temmuz 2021 Google çekirdek güncellemelerinden sonra Google arama motorlarındaki sıralama faktörleri ve sinyalleri daha çok kullanıcı arama niyeti ve sayfa deneyimine yönelmeye başladı. Eğer bu tarihlerden sonra arama motoru sonuçlarında sıralama kaybı yaşadıysanız aşağıdaki makaleyi incelemenizi öneririz.

Web sitenizdeki sayfa içi SEO çalışmalarını tamamladıktan sonra SEO’nun farklı bölümlerine yönelmek ve farklı çalışmalar geliştirmek için aşağıdaki SEO konularını da inceleyebilirsiniz.

En üst sırada yer alan siteler en bilgilendirici, en ilgi çekici ve en faydalı olanlardır. Bu yüzden okuyucuların sevdiği bir içerik oluşturmaya çalışın, daha sonra arama motorları da sizi sevecektir.

Site içi SEO (On Page SEO) veya sayfa içi SEO makalemizin sonuna geldik. Eğer bu makale sizin için faydalı olduysa, sosyal medyada paylaşırsanız bu bizi sevindirir. Eğer site içi SEO ile ilgili aklınıza takılan soru varsa yorum yapmaktan çekinmeyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir