× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

İdrar analizi, vücutta meydana gelen hastalıklar hakkında çok önemli bilgiler veren kolay, çabuk yapılan ve ucuz bir testtir. Çünkü, idrarla atılan bazı maddelerin azalması, artması veya bulunmaması teşhis ve tedavi için çok faydalı bilgiler vermektedir.

İdrarda normalde bulunması gereken birçok madde bulunmaktadır. Bunların varlığı zarar vermemektedir. Ancak bazı maddeler vardır ki patolojik durum olduğunu göstermektedir. Bu maddeler; proteinler, karbonhidratlar, ketın cisimleri, bilirubin, hemoglobindir. Mikroskop ile incelendiğinde de görülen patolojik maddeler; lökositler, eritrositler ve silindirlerdir.

İDRAR NUMUNELERİNİN TOPLANMASI

1.SPOT(ANLIK) İDRAR: Günün herhangi bir saatinde açlık veya tokluk gerektirmeden alınan idrar örneğidir. Rutin analizlerde genellikle spot idrar tercih edilmektedir. Hastane laboratuvarlarında yaklaşık 30-45 dakika içerisinde sonuç alınan bir testtir.

2.24 SAATLİK İDRAR TOPLANMASI:Bu idrar örneği için temiz, steril bir kap kullanılmalıdır. 24 saatlik idrar sabah 7 veya 8’den başlayarak mesanedeki ilk idrar atılır. Bundan sonraki bütün idrr numuneleri ertesi gün aynı saate kadar toplanır. Toplanan idrar sağlık kuruluşuna en kısa sürede teslim edilmelidir. Çünkü bu idrar örneğinin taze olması gerekmektedir ve hemen çalışılmalıdır. Aksi halde bekletilen idrarda bakteri çoğalabilir, glukoz varsa azalma meydana gelebilir ve idrarın pH’ında değişme meydana gelebilir. Dolayısıyla  yanlış sonuç verme ihtimali olabilir.

3.ÇOCUKLARDAN İDRAR TOPLANMASI:Bebekler ve küçük çocuklarda idrar toplama işlemi çok zor olduğundan onlar için özel torbalar kullanılmaktadır. Hastane tarafından verilen bu torbalar çocuğun genital bölgesine yapıştırılır ve toplanan idrar numunesi bekletilmeden teslim edilmelidir.

İDRAR TESTLERİ NEDEN YAPILIR?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir