× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

Kafatası Eğriliği Nedir, Nasıl Oluşur? Kafatası eğriliği düz (Plagiosefali), yamuk kafa (Brakisefali) ve yassı (Skafosefali) gibi türleri olan, kafatası şekil bozukluğudur. Kafatası eğriliği nedir, nasıl oluşur, bu sorun kafatasında doğumdan önce anne karnında ya da sonradan gelişebilir. Bebeklerde farklı nedenlerle ortaya çıkan kafatası şekil bozukluğu genellikle deformasyona ya da pozisyona bağlı olarak gelişir. Fakat bilinenin aksine bebeklerin yatış pozisyonu bu deformitenin oluşmasında birincil neden değildir. Doğum öncesinden başlayan bazı sebeplerin etkisiyle kafatası eğriliği ortaya çıkabilir.

Kafatası Eğriliği Neden Olur, Kimleri Etkiler

Kafatası Eğriliği Neden Olur, Kimleri Etkiler? Bir ya da birden fazla nedenin bir araya gelmesiyle oluşan kafatası eğriliği, en fazla erkek bebekleri ve ikiz bebekleri etkiler. Özellikle Torticollis rahatsızlığı olanlarda görülür. Anne karnındaki bebeklerin duruş pozisyonu, prematüre doğum, sezaryen doğum, zor doğum gibi süreçler kafatası eğriliği riskini arttırmaktadır. Ayrıca bebeklerin beşikte kafalarının tek tarafa uzun süre yatırılması, beşikte uzun süre sallanması, travmalar, araba koltuğunda uzun süre kalması gibi etkenlerde kafatasında şekil bozukluklarının oluşmasına etki edebilir. Yeni doğan bebekleri en fazla etkileyen kafatası eğriliği (Plagisefali) yani düz kafa sendromudur.

Kafatası Eğriliği Tedavisi

Bebeklik döneminde görülen kafatası eğriliği farklı materyallerin kullanılmasıyla kafatasının şekillendirilmesi esasına göre tedavi edilir. Tedavide geç kalınırsa ya da shunt tedavisinin faydalı olmadığı bebeklerde kafatası estetiği yapılması gerekebilir. Yetişkinlerdeki kafatası eğriliği için tedavide genellikle kafatası estetiği tercih edilir. Hasta detaylı bir muayeneden geçirilerek, kafatası eğriliğinin derecesi, konumu değerlendirilir. Daha sonra uygun bir tedavi planlaması yapılır. Kafatasını etkileyen eğrilikler üç boyutlu görüntüleme yöntemleriyle değerlendirilerek, cerrahi müdahale ile giderilir.

Kafatası Estetiği ile Düzeltilebilen Kafatası Eğrilikleri

Estetik operasyonlara düzeltilecek kafatası eğrilikleri arasında, kafatasının yassı olması, kafatasındaki asimetriler, büyük kafatası, kafatasındaki travmatik nedenlerden oluşan çökmeler vardır. Kafatası ameliyatları Kraniofasiyal cerrahi kapsamında yapılmaktadır. Kafatasındaki eğriliğin nedenine bağlı olarak farklı tekniklerle uygulanır. Ameliyatlar kafatası cerrahisi alanında uzmanlaşmış plastik cerrahlar, beyin cerrahisi uzmanları ve ortodonti uzmanları eşliğinde yapılır. Operasyonlar açık ve kapalı teknikle, genel anestezi altında yapılır. Kafatası derisinin açılmasından sonra gereken düzeltmeler yapılır. Operasyonda protez kullanılacak ise, buna uygun üretilmiş protezler tercih edilir. Kafatası eğriliği ameliyatının başarısı için, doktorun uzmanlığı ve deneyimi oldukça önemlidir. Kafatası eğriliğinde endoskopik kafatası ameliyatı uygulanırsa, tedavinin devamında kafatasının normal ölçülerine kavuşması için ortez kask tedavisi yapılır. Bu operasyonda kafatası açılmadan, kaynamış sutürlerin alınması sebebiyle uygulanır. Açık ameliyatlardan sonra kafatasının kontrol altında olması gerekir. Ayrıca kafatasında yeterince düzeltme yapılamadığında nadiren ortez kask tedavisi yapılır.

Kafatası Eğriliği Tedavisinde Ortez Kask Kullanımı

Kafatası eğriliği olan hastalardaortez kask kullanımı şekil bozukluklarının giderilmesini sağlar. Kaskların kafatası şekil bozukluklarına özel olarak üretilmiş türleri vardır. Aktif kafatası doğrultma protezleri her bebek için 3D veri toplama yöntemiyle özel ölçümlerle yapılır. Bu kasklar kafatasındaki eğriliği düzeltmek, kafatasının normal şekline kavuşması için her bebek için özel dizayn edilir. Kafatasının gelişimi sırasında öne çıkan bölgelerdeki büyümeyi kontrol altına alır. Sıkça kontrol edilen kasklar, gerektiği zaman modifiye edilir. Ortez kasklar kafatasını gelişme döneminde istenen alana doğru kanalize eder. Kafatası eğriliği tedavisinde uzmanlar kafatasının gelişimini sürekli olarak gözlemler. Ortez kaskların kullanımı için bir yaş sınırlaması yoktur. Bebeklerde, çocuklarda ve kafatası ameliyatı geçiren yetişkinlerde kullanılabilir. Kafatası eğriliği nedir, nasıl oluşur, kafatasındaki bu sorun asimetri, yamukluk, düzlük gibi şekil bozuklarının olmasıyla ortaya çıkar. Bu sorunun zamanında tedavi ettirilmesi önerilmektedir. Beyin gelişimine etki edebilecek düzeyde kalıcı şekil bozuklarının yaşanması bireylerde ciddi sorunlara neden olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir