× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

Wi-Fi’nin yerine gelecek olan ya da öyle ön görülenLi-Fi, yeni bir internet teknolojisidir. Bu yeni ve hızlı teknolojinin farklı olduğu taraf, radyo dalgalarını kullanmamasıdır. Herkesin bildiği Wi-Fi teknolojisinde ise radyo dalgaları kullanılıyor.

Li-Fi teknolojisinde ise onun yerine LED ışık ampulleri kullanılacaktır. Radyo dalgalarının yerine tüm veriler ışık teknolojisi ile sağlanıyor olacaktır. Kısacası kablosuz olarak yapılan bu ağlantı çok daha cazip bir teknoloji olma yolunda hızla ilerlemektedir. Bu yeni teknoloji ile kablolu bağlantı yerine, kablosuz bağlantı gelecektir.

 Işık tayfı, ışık ışınlarının dalga boyuna ve frekansına göre sıralanması anlamına gelmektedir. Li-Fi teknolojisi ile radyo dalgalı Wi-Fi bağlantısından en az yüz kat daha hızlı internet erişimi sağlanmaktadır.

  1. Li-Fi Açılımı Nedir?

Wi-Fi’nin tahtını sallayan ve ona benzetilerek türetilen bu kelimenin açılımı, yani Li-Fi açılımı; “Light Fidelity” kelimeleridir. İngilizce bir kelime grubu olan Light Fidelity, Türkçe olarak söylenecek olursa “ışık doğruluğu” olabilir.

Işık hızı, ışık interneti, ışık bağlantısı gibi Türkçe karşılıklar da olabilir. Bu isimlendirmelerle kullanılması çok yerinde olacaktır. Bir kelime size aitse diğer alt kelimeler de onunla beraber türeyecektir.

Bu teknolojinin olmazsa olmazı LED ampul ya da buna benzer ışık ekipmanı, foto diyot ya da foto detektör denilen cihaz ve internet bağlantısı ile Li-Fi internet kullanılabilecektir. Kuzey Avrupa’da bulunan Baltık ülkesi Estonya’da gerçekleştirilen ilk Li-Fi internet denemesi başarılı olmuştur.

Başkent Tallinn’de gerçekleştirilen Li-Fi internet bağlantısı deneyini gerçekleştiren Velmenni şirketi, bu deneme testi sonucunda saniyede 1 Gbps (saniyede bir gigabit) internet hızına ulaşmıştır. Bu testten sonra yapılan başka laboratuvar testleriyle daha da geliştirilmiş ve 225 Gbps (yani saniyede 225 gigabit) hıza ulaşılabileceği kanıtlanmıştır.

Li-Fi Nasıl Çalışır?

Li-Fi nasıl çalışır? sorusuna, tıpkı Wi-Fi bağlantısında olduğu gibi veriler burada da elektromanyetik bir şekilde transfer olur, şekelinde cevap verilebilir.Farkı ise radyo dalgalarının yerine geçen görünen ışık teknolojisinin kullanılmasıdır. İşte bu görünür ışığın düzgün bir şekilde çalışması için fiziki olarak yani donanımsal olarak foto detektöre, yani ışık alıcı ihtiyaç vardır.

Bir diğer farklılık da alınan sinyallerin işlenip aktarılabilir veriye dönüşmesi için bir ekipmana ihtiyaç olacaktır. LED ışıklarının yarı iletken durumda olması hasebiyle gelen enerji insanların algılamakta zorlanacağı ya da algılayamayacağı kadar kısa sürelerde azalır veya çoğalır.

İşte tam bu noktada LED lambada bulunan sinyal işleme aygıtı ile tüm veriler iletilebilir hale getirilir. Sonra ışıktayfı dediğimiz ışınlardaki küçük değişimler gönderilecektir. Daha sonra da foto detektör (foto diyot) dediğimiz cihaz tarafından toplanacaktır. Bütün bu işlemlerden sonra da insanların kullanabileceği hale gelecektir. Yani ses dosyası, video dosyası haline dönüşmüş olacaktır.

Li-Fi Teknoloji

Bu bölümde de Li-Fi teknoloji dediğimiz bu yeni teknolojinin avantaj ve dezavantajlarına bakalım.

  1. Li-Fi Teknoloji- Avantajları

En önemli Li-Fi teknoloji avantajlarıarasında hiç şüphesiz en başta bu teknolojininçok hızlı olması söylenebilir. Saniyede 224 Gbps veri transfer hızına ulaşılması muhteşem bir kolaylık olacaktır. Çağımızın en önemli işi her alanda hız yapabilmektir. Bu da ekonomik, sosyal ve her türlü iletişimi ve paylaşımı hızlandırmış olacaktır.

Tek dağıtım aracıyla yüzden fazla cihaz internete bağlanabilecektir. Bu da nesnelerin interneti dediğimiz yeni iletişim modelini ve iş şeklini kolaylaştıracaktır. En önemli olumlu yönlerinden birisi de kapasite kullanımının on bin katlara çıkması olacaktır.

Enerji tasarrufu noktasında da yeni bir çığır açacaktır. Hem aydınlatma hem de iletişim vazifesini aynı anda aynı cihazla yapmak hem tasarruf hem de hız demek olacaktır. Ayrıca Wi-Fi’nin sebep olduğu sağlık sorunlarına da köklü bir çözüm getireceği öngörülüyor.

Her güzelliğin genelde bir de kusuru yani, Li-Fi teknoloji dezavantajlarıda vardır. Gül, güzelliği onun dikeni problemi temsil eder. Rahmet, dediğimiz şey birçok zorluktan sonra karşımıza çıkıverir. Bu teknolojinin de elbette ki zorlukları, olumsuzlukları olacaktır.

İlk olarak bu teknolojiyle beraber kullanacağımız LED lambaların sürekli açık kalma durumu bir problem teşkil edecektir. Ayrıca ışık duvardan geçemeyeceği için her odanın ayrı ayrı LED lamba ihtiyacı olacaktır.

Bu da ileri de bu işin zor olacağı anlamına gelebilir. Kısacası ışığın geçmediği, bir şekilde engellendiği durumlarda iletişimin yani internetin kesilmesi en azından şimdilik büyük bir problem olarak gözüküyor.

Li-Fi Teknolojisi Ne Zaman Kullanılabilecektir?

Li-Fi teknolojisi ne zaman evlerimize gelecek? Şimdilik çok net değil. Ancak bu hiç gelmeyecek anlamına da gelmez.Li-Fi teknolojisi yakın bir zamanda yaygın hale gelebilir.

İskoçyalı bilim insanı, Harald Haas 2011 yılında bir konuşmasında bu teknolojiden bahsetmiştir. Konuşma öncesinde de yapılan çalışmaların epey sürdüğünü hesaplarsak şu sonuca varılabilir. On beş yirmi yıldır üzerinde çalışmalar devam ediyor. Bir süre daha devam edecek gibi de gözüküyor.

 Nesnelerin interneti yaygın hale geldikçe Li-Fi teknolojisi de birdenbire özellikle endüstri alanında yaygınlaşabilir. Sokak lambalarının ve güneş panellerini de bu alanda kullanılabileceğini unutmayalım.

Sonuç olarak diyebiliriz ki, bazı standartlar yerine geldiği an; kar topu gibi bir ivme yakalar ve çok hızlı bir şekilde günlük hayatımıza girebilir. Yeni bir teknolojinin doğumu elbette ki kolay olmayacaktır. Tahmin ettiğimizden daha kısa bir zaman dilimi içerisinde Li-Fi teknolojisi hayatımıza girebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir