× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

Localhost kullanıcılara çevrim dışı çalışma fırsatı sunar ve kullanıcıların pek çok işini kolaylaştırır. Aynı zamanda da ağ hızını test etmeye imkan verir. Kullanıcıya özel bir ağ oluşturduğundan erişim engeli konusunda da pratik çözümler sunar. Bu yazımızda localhost nedir konusunu ele alacağız. Localhostun nasıl kurulduğunu adım adım anlatacağız. 

Localhost Nedir?

Localhost en basit şekliyle bilgisayar kullanıcısının IP adresini ya da bilgisayarını tanımlar. Diğer bir deyişle programın hangi sistem üzerinde çalıştığını ifade eder. Bu aşamada fiziksel bir ağa ya da ağ kaynağına ihtiyaç yoktur. Ana bilgisayar ve yerel sunucu üzerinden çalışmak için localhost kullanımı mümkündür. Bu bakımdan localhost kısaca sanal bir sunucu sağlamaya dönük yardımcı bir yöntemdir. 
Sanal sunucuyu oluşturmak için herhangi bir modeme ya da ağ kartına ihtiyaç yoktur. Yalnızca bilgisayarın arayüzü yeterlidir. Bu arayüzle bilgisayarın işletim sistemindeki çekirdek sürücüye erişim gerçekleşir. Localhost için esasen bu sürücü devrededir.
Her web sitesi bir IP adresine sahiptir. IP adresleri tanımlı farklı numaralardan meydana gelir. Ancak her site için bu numaraları akılda tutmak mümkün değildir. Bu nedenle web sitelere alan adlarıyla erişim gerçekleşir. Ayrıca internete girmek için kullanılan cihazların da bir IP adresi vardır. Localhost için IP adresi 127.0.0.1 şeklindedir. Bu IP adresine bağlanan kullanıcı kendi ana bilgisayarının oluşturduğu sunucuya bağlanır. Bu ağ üzerinde bilgisayar kendisiyle iletişime geçer.
127.0.0.1 IP adresi tamamen güvenli şekilde çevrim dışı işlem yapma imkanı sağlar. Çünkü bu adresin üzerine bir alan adı almak söz konusu değildir. Kodlaması buna dayalı olduğu için kullanıcı bu IP adresinden sadece kendi sunucu programına erişir.
Localhost kullanımı sırasında “http://“ varyasyonuna rastlama imkanı da vardır. Bu URL sayesinde ana bilgisayardaki web sitesine erişim imkanı oluşur. 

Localhost Loopback Nedir?

Geri döngü olarak da bilinen bu ifade, bilgisayarın dış kaynak ağı yerine belirli bir yerel ağ kaynağına bağlanmasını anlatır. Bu sayede ağ içinde bir döngü oluşturmak mümkündür. Yine bu döngü sayesinde erişim dışı bir ağ ya da kullanım dışı bir ağ tespiti halinde ağ bağlantılarını taklit etmek de mümkündür. 

Localhost Ne İçin Kullanılır?

Localhost nedir diye merak edenler localhostun kullanım amacını da merak eder. Kısaca ifade edecek olursak localhost, bir bilgisayarı lokal sunucu olarak kullanmayı sağlar. Böylelikle çevrim dışı işlemler yapmayı olanaklı kılar. Ana bilgisayara ait bu sunucudan yararlanarak PHP ve Apache tarzı yazılımları kullanmak mümkündür. Ayrıca MySQL ile yazılım yapan kullanıcılar da bu yazılımı lokal sunucularında herkese kapalı ortamda ve kolayca deneyimleme imkanına sahiptir. 
Localhost aynı zamanda da WordPress kullanıcıları için önemli bir avantaj sağlar. Herhangi bir web sitesi projesiyle ilgilenenler ana bilgisayarlarında oluşturacakları bir local sunucu ile web sitesinin tüm adımlarını erişime kapalı şekilde gerçekleştirebilir. Web sitesi yayına hazır hale gelince hosting ve domain işlemlerini yaparak siteyi genel erişime açmak mümkündür. 
Diğer taraftan localhost ağ hızının kontrolü için de faydalı bir sunucudur. Bunu yapmak için localhosta ping isteği göndermek yeterlidir. Ağ yöneticisinin verdiği bu komut sayesinde ekipmanlar ile TCD/IP protokollerini kontrol etmek mümkündür. Gönderilen ping isteği ile bir taraftan bağlantı kontrolü gerçekleşir. Bir taraftan da gelen ve giden veriler saptanır. Veri aktarımı sırasında kayıplar hesaplanır.
Sanal alemde kötü amaçlı pek çok sunucu vardır. Ana bilgisayardaki local sunucu sayesinde kötü amaçlı web siteleri engellemek de mümkündür. Bunu yapmak için ana bilgisayardaki IP adresleri ile alan adlarını eşleştiren dosyaya erişim gerekir. Localhostu bu dosyadaki istenmeyen IP’ler bölümüne atmak kötü amaçlı web sitelerini engeller.

Localhost Nasıl Kurulur?

Ana bilgisayar üzerinden localhost oluşturan IP adresi 127.0.0.1’dir. Localhostu kurmak için Windows ve Unix tabanlı sistemlerde yer alan hosts dosyasını kullanmak gerekir. Bu özellik Windows’ta yerleşik olarak mevcuttur. Ancak bunu aktif hale getirmek gerekir. Bunu yapmak için gerekli işlemler adım adım şu şekildedir.

Windows Özelliklerini Aç/Kapat

Öncelikle Windows’ta bulunan Denetim Masası bölümünü açın. Program ve Özellikler bölümünü tıklayın. Bu bölümde yer alan Windows Özelliklerini Aç veya Kapat kısmını seçin. 

Onay Kutularını İşaretle

Windows Özelliklerini Aç veya Kapat seçeneğini tıkladığınızda karşınıza bir pencere çıkar. Bu pencereden İnternet Information Services ve İnternet Information Services Barındırılabilir Web Çekirdeği kutucuklarını işaretleyin. 

Alt Sekmeleri Onayla

Internet Information Services kutucuğunun (+) simgesine tıklayın ve dosya formatını genişletin. Bu genişletmeden sonra World Wide Web Hizmetleri bölümü açılır. Bu bölümdeki (+) simgesine basın ve alt sekmeleri aktive edin. Aktif hale gelen sekmelerdeki Uygulama Geliştirme Özellikleri bölümünde yer alan ASP, ASP.NET 3.5, ASP NET 4.8 kutucuklarını işaretleyin. 

İşlemleri Onayla

Bu aşamaya kadarki işlemleri yaptıktan sonra kurulum için gerekli dosyalar otomatik olarak aranır. Ardından gerekli değişiklikler tamamlanır. Son adımda Tamam butonuna basın. Böylelikle localhost kurulumunuz tamamlanır. 

Kurulumu Kontrol Et

Kurulumu Kontrol Et


Kurulum dosyası Bilgisayarım klasöründeki C’de yani yerel diskte yer alır. Bu klasöre tıkladığınızda Inetpub isimli bir dosya görmeniz gerekir. Dosyanın burada olması kurulumun başarılı şekilde sonuçlandığını gösterir. Inetpub klasörü içinde wwwrott dosyası mevcuttur. Bu dosya web sitesi dosyalarının bulunacağı alandır.
Son adımda kurulumun gerçekleştiği tarayıcı üzerinden de test yapabilirsiniz. Bunu yapmak için Chrome adres çubuğuna Localhost yazmanız yeterlidir. Ardından Enter tuşuna bastığınızda Windows Internet Information Services sayfasının açılması gerekir. Bu sayfa sorunsuz şekilde açılıyorsa kurulum başarılı demektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir