× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

Halk arasında lamina diş, lamine diş, yaprak diş olarakta bilinen estetik kaplamaların gerçek ismi laminate veneer krondur. Camsi bir malzemeden yapıldığı için inanılmaz estetiktir. Yalnız estetik görünümü ile bilinen zirkonyum, lava, empress gibi birçok kaplama varken lamina diş bunlardan bir adım öndedir. Peki bunun sebebi nedir? Bu yazımızda lamina dişi diğer dişlerden ayıran özelliklerini sizinle paylaşacağız. Aralarındaki farkı tam olarak anlayabilmek için estetik diş hekimliğinde kullanılan materyallerin özelliklerinden bahsedelim biraz.

Doğal dişin üzerine yapıştılan herhangi bir malzemenin doğal dişi farkedilmeden taklit edebilmesi için fiziksel özelliklerinin dişin fiziksel özelliklerine çok yakın olması gerekir. Doğal görünümden en önemli kavram renktir. Renkte bilindiği üzere ışıkların yansımasıyla oluşan bir kavramdır. Doğal diş rengini dentinden alır, çünkü dentinin üzerindeki 1-2 mm lik mine camsı özelliğe sahiptir ve ışık geçirgenliği olduğu için altındaki dentinin rengini yansıtır.  Dolayısıyla dişin üzerine yapıştırılacak malzemenin doğal dişin ışık geçirgenliğine benzer bir geçirgenliği olmalıdır. Metal destekli porselen dişlerin içerisindeki metal ışık geçirgenliğini bozduğu için estetik çalışmalarda kullanılamaz. Zirkonyum, lava ve empress kaplamalar doğal dişe yakın bir ışık geçirgenliğine sahiptir. Lamina diş ise çok ince bir malzemedir ve nerdeyse mineyi taklit eder. Bu özellikleri sayesinde doğal diş ile birebir aynı görünüme sahiptir. Aşağıdaki fotoğrafta lamina diş ile tedavi edilmiş bir vakanın önce sonra fotoğraflarını görüyorsunuz.

Lamina dişin diğerleriyle karşılaştırıldığında en büyük avantajı diş üzerinde yapılan aşındırma diğerlerine göre oldukça azdır. Dişin üzerinden 0,2 mm aşındırma lamina diş için yeterlidir ve dişin sadece ön yüzeyinden aşındırma yapılır. Diğerlerinde ise diş önünden arkasından ve yanlarından olmak üzere 3 boyutlu olarak küçültülür. Bu sebeple bu dişlerin yapımında hastalarımız hassasiyet problemi yaşarlar. Lamina diş yapımında ise estetik problemler haricinde geçici yapmaya bile gerek yoktur.

Lamina diş dişin sadece ön yüzeyini kapattığı için temizliği de çok kolaydır ve diğerleri gibi ağız hijyeninin sağlanması için uzun uğraşlar gerektirmez, ağız hijyenini bozmaz.

Lamina dişin önemli dezavantajı Her vakada kullanılamamasıdır. Aşırı çapraşıklıkların olduğu vakalarda lamina diş yetersiz kalır. Böyle durumlarda kısa bir ortodontitedavisi ile çapraşıklık düzeltildikten sonra lamina kaplama yapılmalıdır. Yine aynı şekilde hafif ayrıklık olan vakalarda kullanılırken ileri derecede ayrıklık olan vakalarda kullanılamaz. Dolayısıyla ayrıklığın önce ortodonti tedavisi ile azaltılması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir