× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

Orkide zarafeti, güzelliği ve özellikleri ile çiçekler arasında özel bir yere sahiptir. Bakımı diğer çiçeklere nazaran biraz daha özen isteyen bu çiçek türü hakkında tüm merak ettiklerinizi bu yazıda topladık.

Zarifliğin sembolü olarak ve uzun ömrü ile 20 milyon yıldır ihtişamını yüzlerce türü ile sürdüren orkideler özellikle son dönemlerde en çok rağbet edilen çiçeklerin başında gelir.

Tarihçesi ve Çeşitleri

Dinozor çağından beri neredeyse çok az değişime uğrayan orkidelerin oldukça çok çeşidi vardır. Bu kadar çok çeşidinin olması da elbette insanların farklı zevklerine hep birden hitap etmesini sağlar. En sık tercih edileni beyaz orkide olup, pembe, lila renkleri ile birlikte bordo renkli olanlarda rahatça bulunabilmektedir. Orkideler çeşitlerine göre büyük çiçekli ve uzun olabilirken; küçük çiçekli ve ufak olabilirler. Orkidelerin genel olarak bakımları birbirine benzemektedir.

Orkide Bakımı

-Orkidelerde gonca sayısı ile çiçeğin ömrü paralellik gösterir. Bu yüzden orkide seçiminde, goncası fazla olan, yeşil ve yaprakları dik olanlar tercih edilmelidir.

-Orkideler gün ışığını sevmekle birlikte direk gün ışığına maruz bırakılmamalıdırlar. Evlerde ve ofislerde bol ışık alan bir alanda cama yakın fakat direk güneş ışığı vurmayan yerlere konulmalıdır. Bu orkidenin ömrünü uzatır.

-Orkidelerde şeffaf renkli saksı tercih edilmelidir. Orkidelerin kök kısımları da güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Orkidelerin toprağı özel bir karışımdan oluşur ancak orkide toprağı her yerden temin edilemez, çiçekçilerden özel olarak talep edilmelidir.

Peki orkideler nasıl sulanmalıdır?

Çiçeklerde sulama oldukça önemlidir. Orkideler haftada iki defa yarımşar ölçek sulanmalıdır. Ancak sulama günlerinin her hafta aynı gün ve saatlerde olmasına özen gösterilmelidir. Suyun temiz ve oda sıcaklığında olması gerekli iken yarım su bardağı ölçeği yeterlidir. Bunun dışında her hafta bir ya da iki defa yapraklarının nemini koruması için su püskürtülmesi yararlı olacaktır. Orkidelerin fazla sulanması bitkinin köklerine ciddi derecede ve geri dönüşü olmayan zararlar verebilir. Orkidelerin performansını arttırmak için ayda bir kez sıvı gübre kullanabilirsiniz.

-İyi bakılan bir orkidenin ömrü 3 ile 4 yıl arasında değişir. Orkidenin çiçekleri açıldıktan ve solmaya başladıktan sonra gövdelerindeki boğum kısımlarından budanarak yeniden çiçek vermesi sağlanabilir. Ancak budanan kısmın alüminyum folyo ile kapatılması gereklidir.

-Orkidenizin kökleri zamanla saksıdan taşabilir. Ancak bu durumda kökler kesilmemelidir. Bu durumda orkide zarar görüp ölebilir.

-Bunların dışında orkidenizde ilkbahar ayında uç kısımlarda oluşan keike adı verilen bebek orkideler oluşur. İki yaprak ve kök oluştuğundan keikenizi orkideden ayırarak köklenmesini sağlayabilirsiniz. Keikenizi şeffaf saksılara dikip, esintili ve serin bir yerde büyütebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir