× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

Takipsizlik ve İdari Soruşturma

Takipsizlik, bir suçun işlendiğine dair yeterli şüphenin bulunmaması nedeniyle Cumhuriyet savcısının şüpheli hakkında dava açmaması ve kovuşturma yapmamasıdır. Takipsizlik kararı, cumhuriyet savcısının soruşturma sonucunda verdiği bir karardır.

Yeni pencerede açılırwww.tahanci.av.tr

Takipsizlik kararı

İdari soruşturma ise, kamu görevlilerinin görevlerini yerine getirirken işledikleri iddia edilen disiplin suçlarının araştırılması ve soruşturulmasıdır. İdari soruşturma, kamu kurumlarının kendi iç düzenlemelerine göre yürütülür.

Takipsizlik ve idari soruşturma arasındaki temel fark, takipsizliğin bir cezai soruşturma sonucu verilen bir karar olması, idari soruşturmanın ise bir disiplin soruşturması sonucu verilen bir karar olmasıdır.

Takipsizlik kararı, şüphelinin suçsuzluğunun kesin olarak kanıtlandığı anlamına gelmez. Takipsizlik kararı, sadece suçun işlendiğine dair yeterli şüphenin bulunmadığı anlamına gelir.

İdari soruşturma sonucunda, kamu görevlisi hakkında disiplin cezası verilebilir veya ceza verilmeyebilir.

Takipsizlik kararının idari soruşturmaya etkisi, takipsizlik kararının gerekçesine bağlıdır.

Eğer takipsizlik kararı, delil yetersizliği nedeniyle verilmişse, idari soruşturmanın devamı mümkündür.

Ancak, takipsizlik kararı, suçun işlendiğine dair kesin bir delil olduğu için verilmişse, idari soruşturmanın sonuçlanması muhtemeldir.

Örneğin, bir kamu görevlisi hakkında görevi ihmal suçu işlediği iddiasıyla soruşturma başlatılmışsa ve bu soruşturma sonucunda takipsizlik kararı verilmişse, idari soruşturma da devam edebilir.

Ancak, takipsizlik kararı, kamu görevlisinin görevini ihmal ettiğine dair kesin bir delil olduğu için verilmişse, idari soruşturma sonucunda kamu görevlisi hakkında disiplin cezası verilmesi muhtemeldir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir