× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

Twitter; 2006 yılında kurulan, Amerika merkezli bir sosyal medya platformudur. Şirket kurulduğu dönemde Facebook’a benzerliği ile dikkat çekse de arayüzü ve kullanım mantığı Facebook’dan farklıdır. Ülkemizde sosyal medya anlamında çok ciddi bir etkiye ve kitleye sahip olan Twitter, kullanım açısından diğer sosyal medya uygulamalarına göre zor ve karmaşıklığı ile dikkat çekmektedir. Şirketin CEO’su 2015 yılında göreve başlayan JackDorsey’dir. Yıllardır Mark Zuckerberg’in Facebook uygulamasına dişli bir rakip olan ve hala aralarında bitmeyen bir rekabetin olduğu Twitter, gelir konusunda da sektörün öncülerinden biridir. Milyarlarca dolarlık hisseleri bulunan ve bu sayede değerine değer katan Twitter nasıl para kazanıyor?

Aslında bu sorunun cevabı Twitter’ın karmaşık yapısı kadar kafa karıştırıcı. Şirket tek çeşit gelir sistemine sahip olmasına rağmen Twitter’ın özelliklerine entegre edilmiş bu sistem biraz anlaşılması zor bir konu.

Reklâm Gelirleri

Twitter, her uygulama gibi reklamlar ile gelir elde ediyor. Ancak direkt olarak kullanıcıyı sıkma odaklı bir reklam politikası izlemiyorlar. Bu aşamada birkaç örnek ile anlatmak daha akıcı ve akılda kalıcı olacaktır. En basit haliyle Twitter, reklamverenküresel şirketler ile çalışıyor. Bu şirketlerle 1 günlük  veya 1 aylık sözleşmeler yapılmıyor. Aksine 6 aylık veya 1 senelik sözleşmeler imzalanıyor. Buna örnek olarak;Twitter ile reklam konusunda anlaşanRedBullve Starbucks gibi dünya devi markaları gösterebiliriz. Bu markalarla Twitter belirli ücretler dahilinde reklam anlaşması imzalıyor. Bu aşamadan sonra ilk olarak Twitter’ın geliştirdiği “PromotedTweet” adındaki reklam politikası devreye giriyor.

Aslında kullanıcının aramak istediği konu için önüne çıkan sonuçların baş sıralarına reklam entegre ediliyor. Örneğin; “enerji içeceği” konulu bir arama yapan kullanıcı sonuçların ilk üç sırasında RedBull markasını görüyor ve dolaylı olarak reklam gösterimi yapılmış oluyor. Bundan sonraki süreç ise kullanıcının reklama tıklaması ve zaman geçirmesine göre şekilleniyor. Çünkü Twitter bu süreden ve tıklamadan da reklam geliri elde ediyor.

Bu sistemin yanı sıra yine Twitter’ın kendi bulduğu ve uyguladığı bir başka sistem daha var. Bu sistemin de adı “PromotedAccount” olarak biliniyor.

Bu sistem ise aslında yabancı olmadığımız bir mantıkla çalışıyor. Bir çok uygulamada bulunan “önerilenler” kısmının Twitter versiyonu olarak tanımlanabilir. Kullanıcıların önerilenler kısmında gördükleri reklam hesapları sayesinde bir trafik yakalanıyor ve Twitter buradan da reklam geliri elde ediyor.

Tüm bunların yanında bir de Twitter kullanıcılarının çoğu zamandünyadaki olaylara yön verdiği kısım olan “Trend Topic” kısmına entegre ettiği bir reklam modeli daha bulunuyor. Buna da “PromotedTrends” adını vermişler. Yine Twitter’ın kendi bulduğu bir sistem olmasıyla dikkat çekiyor.

Herhangi bir markanın çıkardığı yeni bir model ürünün tanıtımı bu kısımda yapılıyor. Dünya ve ülke gündemi için oluşturulmuş hashtagkonuları Twitter’ın Trend Topic kısmında bulunuyor ve Twitter bu etkileşim trafiğinden yararlanıyor. Buradaki gelir sistemi ise reklam veren firmaların kendi oluşturdukları hashtagler gündem olmuş konuların aralarına entegre ediliyor. Böylelikle gündemi takip etmek isteyen bir kullanıcı bu sponsorlu hashtagigörüyor ve reklam gösterimi sağlanmış oluyor.

Promoted sisteminin dışında birkaç tane daha reklam sistemi bulunan Twitter, kendi ürettiği reklam sistemleri ile başarılı bir grafik çiziyor. Bu sistemlerin dışında “Twitter Video” adında bir başka reklam servisi de reklamverenlere seçenek olarak sunulmuş durumda.

Aslında bu servis diğer sosyal medya uygulamaları ile birebir aynı mantıkta işliyor. Reklâm için bütçe ödeyen kişi veya kurumlar, Twitter kullanıcılarının önlerine çıkabilecek bir video belirliyorlar. Belirlenen bu video kullanıcıların akış sekmesinde gezinirken karşılarına “sponsorlu” notuyla çıkıyor. Bu servis,“TwitterAmplify” adındaki reklam verme uygulaması ile kullanılıyor. Ancak bu sistem diğer sosyal medya uygulamalarının bu alandaki başarısına göre Twitter’da biraz sönük kalmış bir durumda. Kullanıcılar bu yöntemi pek tercih etmiyor.

Bunun dışında bir başka reklam modeli ise “TwitterWebsiteCards” olarak tanımlanan reklam modelidir.

Bu reklam yöntemi reklam verenler tarafından çok sık kullanılan ve yüksek verim elde edilen bir sistem. Reklâm veren kişiler veya kurumlar web site trafiği arttırmak adına bu reklam yöntemini kullanıyor. İlgi çekici bir gönderi üzerine hazırlanmış yazı ve fotoğraftan oluşan bu sistem, kullanıcıları merak ettirmeye odaklanmış durumda. İlgi çekici bir fotoğrafın üstüne yazılmış bir yazının yarım bırakılması ve “devamını oku” kısmına web site linkinin yerleştirilmesi ile uygulanan bir reklam modelidir. Böylelikle merak içinde kalan kullanıcı web siteye tıklar ve reklam veren trafik etkileşimi elde etmiş olur.

Twitter’ın bir başka reklam modeli ise “Twitter Uygulama Reklamları” adını verdiği modeldir.

Twitter’ın en eski reklam getirisi sağladığı model denebilir. 2013 yılında mobil reklam ağı olan MoPub, Twitter tarafından satın alındı. Reklamı verilen uygulama kullanıcılara akış sırasında “sponsorlu” etiketiyle gösteriliyor. Gönderinin linkine tıklayan kullanıcı direkt olarak market bölümünde uygulamayı indirebileceğikısımayönlendirilmiş oluyor.

Twitter’ın en ilginç ve son olarak anlatacağımız reklam modeli ise “Twitter Hava Durumu Reklamı” adındaki reklam modeli.

Twitter, dünyaca ünlü hava durumu uygulaması olan “Weather Channel” ile işbirliği yapıyor. Aslında tam olarak direkt reklam modeli demek doğru olmaz. Çünkü bu modelde dolaylı bir reklam söz konusu. Reklâm verenlerin (özellikle ürün satışı yapan ve reklama ihtiyaç duyan firma ve kuruluşların) reklamları vermesi için havanın durumuna baktığı durumlar olabiliyor. Yazlık bir ürün satan reklam veren hava durumuna bakarak, reklam vereceği bölgedeki potansiyel müşteri hedefini kontrol ediyor ve reklamını erteleyebiliyor. Twitter bu yollaWeather Channel ile entegre çalışarak hem firmanın reklamını yaparak gelir elde ediyor, hem de kullanıcılarına reklam verirken kolaylık sağlayarak, olumlu geri dönüşler alıyor. Böylelikle reklam verenlerin memnuniyetlerini arttırmıştır oluyor.

Bu gelir modelleriTwitter’ıngünlük kullanıcı sayısını2019 yılında tam 5 milyon arttırdı. 2017 yılında kırılan rekorun üzerine bir yenisi daha eklendi ve günlük kullanıcı sayısı toplamda 139 milyona ulaştı. Bunlara ek olarak Twitter, önceki yılın aynı dönemine oranla 12 milyon dolar fazla gelir elde etti ve hisselerinin değeri önceki döneme oranlayüzde 4 yükseldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir