× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

Unutkanlık olarak bilinen hayat içerisinde sürekli bir şeylerin unutulması şeklinde karşımıza çıkan hastalığa unutkanlık hastalığı denir. Unutkanlık hastalığının birçok sebebi olduğu gibi biyolojik veya genetik sebepleri de olabilir. Günümüzde yanlış beslenme, iş temposu, okul hayatı, sınav stresi gibi birçok sebeplerden dolayı çok sık rastlanan bir hastalıktır.

Unutkanlık hastalığı kimlerde görülebilir?

Her yaş aralığında görülebilir ancak insanın yoğun olduğu zamanlarda daha çok görülür. Unutkanlık hastalığı yaşlılarda bulunan Alzeimer hastalığı ile karıştırılmamalıdır. Hafızanın çeşitli çalışma mekanizmaları vardır gün içerisinde karşılaşılan olaylar, durumlar, bilgiler önce beynin ön bölgesine aktarılır. Buradan bilgiler kişinin karakterine göre (karakter içerisinde psikolojik durumu olabilir, kültür olabilir veya çeşitli başka şeyler olabilir) burada bir süzgeçten geçirilerek geçici hafızaya kaydedilir. Burada ise birçok kayıt geçici hafızada tutulur geçici hafızada tutulan herhangi bir bilginin tekrar çağrılmaması durumuna unutkanlık hastalığı denir.

Unutkanlık hastalığının çeşitli nedenleri vardır ve seviyeleri vardır bunlara bakmak gerekirse;

Öncelikle basit unutkanlık: Günlük hayatta herkes çeşitli eşyalarını ara sıra unutabilir. Bu ufak tefek unutkanlıklar normal şeklinde değerlendirilir bu tür unutkanlıkların zaten geçici olduğu bir süre sonra anlaşılır. Bunlara basit unutkanlık denir. Bu yüzden herhangi bir tedavi yöntemi alınmasına gerek yoktur.

Uykusuzluğa bağlı unutkanlık ise uyku alamama sonucunda konsantrasyon bozukluğu yaşanır ve bu durumun sonucunda da aşırı derecede unutkanlık meydana gelir. Günlük normal olan bir insanın yaklaşık olarak 8 saat uyuması gerekir ancak sınav dönemlerinde, çalışma hayatında bu süre gittikçe azalır veya edinilen herhangi bir hobi, bağımlılık bu süreyi azaltabilir bu durumda da uykusuzluğa bağlı unutkanlık ortaya çıkabilir.

Bunun dışında depresyona bağlı unutkanlık vardır. Depresyona bağlı unutkanlık da serotonin yani mutluluk verici hormonun düşmesi ile doğru orantılı olacak şekilde kişide halsizlik, mutsuzluk yorgunluk şeklinde ortaya çıkabilir. Buna depresyona bağlı unutkanlık denir.

Travmaya bağlı unutkanlık vardır. Bu da hayatın herhangi bir döneminde travma geçirmiş insanlarda kalıcı bir unutkanlık durumudur. Bu unutkanlıklar ciddi anlamda hastalık boyutunda sayılabilir ve acilen tedaviye ihtiyacı vardır.

Nörolojik hastalıklara bağlı unutkanlıklar da bu da az önce bahsetmiş olduğumuz yaşlılarda bulunan Alzeimer denilen yani Türkçe karşılığı ile söylersek“bunama” dediğimiz hastalıktır. Bu durum da hastalığın en ileri boyutudur yani hasta 5 dakika önce ne yaptığını bile hatırlamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir