× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

1990lı yılların başında web sitelerin oluşumuyla beraber çıkan terimlerden biri de webmasterdir. Ama o dönemlerde şuanda ki gibi teknoloji hakimiyeti yoktu. Mesela her evde bilgisayar ya da internet mevcut değildi. Bundan dolayı da webmaster hizmetleri gönüllü bir şekilde sağlanıyordu. Gönüllü webmasterlik yapan kişilere de webservant adı veriliyordu. Günümüzde çok az miktarda da olsa webservantlar hala var.

Webmaster Olmak İçin Gerekenler

Nasıl Olunur?

Ne yazık ki webmasterlığın herhangi bir okulu felan bulunmamaktadır. Peki, nasıl webmaster olurum diye düşünüyorsanız sizlere şimdi söyleyeceğiz. Bu mesleği yapmak için önünüzde hiç bir engel yoktur. Ama bunların elbette aşamaları vardır.

Bu mesleği icra etmek için öncelikle kendinize wordpress ya da blogger tabanlı bir blog açabilirsiniz. Bu sizin işlerinizi kolaylaştırdığı gibi aynı zamanda kolay bir şekilde ortamı tanımanıza olanak sağlayacaktır. Daha sonra eğer isterseniz ücretli olarak domain ve hosting alıp kendinize daha profesyonel bir ortam oluşturabilirsiniz.

Webmaster Ne Kadar Kazanır?

Elbette bu soru bu mesleğe sahip olmak isteyen kişilerin aklında olan bir sorudur. Bu işe zaman ayırıp yapacaksanız eğer cebinizi de doldurması gerekir. Tabi ki ne kadar kazanılacağını bilmek için öncelikle webmaster’ın nasıl çalıştığı bilinmesi gerekir. Bir webmasterin çalışacağı alanlar;

Olarak değişebilir. Eğer bir webmaster şirkette çalışıyorsa üzerine sadece web hizmetleri yüklenmez aynı zamanda sunucu bakımı, domain, hosting ile de ilgilenmeleri gerekebilir. Tabi bu durumlarda alacağınız ücreti artıracaktır. Eğer bir şirkette çalışıyorsanız fiyatları değişmekle beraber ortalama maaşı 3000 TL olmaktadır.

Lakin şirkette webmaster olan kişiler çok üst düzey bilgiye sahio kişilerdir. Bunlarında dışında bir şirkette webmaster olarak çalışmak istiyorsanız, profesyonel seviyede İngilizce ve farklı diller bilmek yararınıza olacaktır.

Eğer bir şirkette değilde bir proje de webmaster olarak çalışıyorsanız projenin tanınmışlığına ve ziyaret sayısına göre ücret alırsınız. Yani alacağınız ücret yaptığınız işe göre farklılık gösterir.

Eğer freelancer olarak çalışma gösteriyorsanız, kendinizi ya da ailenizi geçindirmek için çok tıklanma alan sitelere sahip olmanız gerekir. Yada bir çok siteniz olup hepsiyle düzenli bir şekilde ilgilenmeniz gerekmektedir. Ancak bu şekilde freelancer olarak geçiminizi sağlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir